Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

И СЕНАТЪТ НА САЩ ГЛАСУВА ЗА ПОМОЩ НА УКРАЙНА, ИЗРАЕЛ И ТАЙВАН

Киев, 24 април 2024.- Сенат – горна камара на Конгреса на САЩ, в която мнозинство имат демократи, прие вчера законопроект, който предвижда помощ за Украйна, Израел и Тайван, както и за финансиране на други предизвикателства пред националната сигурност на САЩ, съобщава Укринформ.

Законопроектът за отпускане на средства за съюзниците на САЩ получи 79 гласа “за”. “Против” него гласуваха 17 сенатори, предимно републиканци

В края на миналата седмица долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, прие законопроект за предоставяне на помощ на Украйна в размер на $61 млрд. Конгресът също така подкрепи конфискацията на замразените руски активи в САЩ в полза на Украйна и гласува за удължаване на антируските санкции.

По този начин и двете камари на Конгреса на САЩ одобриха законопроекта. За да влезе в сила, той трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да го стори много бързо.

Американската помощ за Украйна беше спряна преди няколко месеца, блокирана най-вече в долната камара от републиканската партия, по-специално, от “тръмпистите” и стана предмет на предизборната борба в САЩ. В началото на ноември т.г. там ще се избират президент. Демократите отново номинираха Джо Байдън, а републиканците – бившия държавен глава Доналд Тръмп.(УВести)

Още по темата:

КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА САЩ НАЙ-СЕТНЕ ОДОБРИ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА. РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

NEW YORK TIMES: ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА РАЗЦЕПИ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ