Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ЧАКА УКРАЙНА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА ФРОНТА?

Киев, 23 април 2024.- Руснаците продължават настъпателните действия в няколко оперативни направления. Представителите на военните и политическите среди обаче прогнозират пика на атаките на врага през летните месеци, четем в “РБК-Україна”.

Украйна едва ли ще бъде в най-добра позиция към този период. Частите ни изпитват недостиг на личен състав и боеприпаси, а украинската ПВО на фона на засилващия се руски обстрел страда от липсата на зенитни ракети и средства за защита на енергетиката и цивилното население.

С цел попълване на войските за възпиране на врага е приет нов мобилизационен закон. Активният натиск на руснаците на фронта, паралелно с атаките на Иран срещу Израел, накара Конгреса на САЩ и републиканците да постигнат консенсус за отпускане на помощ и на двете страни. И за да защитят украинските енергийни съоръжения, европейските партньори започнаха интензивно да търсят в НАТО на допълнителни системи за ПВО “Patriot”. Ключовият въпрос, който в момента е без отговор, е чия страна ще е фактор време.

Сега руснаците водят настъпление с различна интензивност в няколко посоки, започвайки от Купянск и чак до южната част на Донецка област. Най-активните боеве се водят в три района: в района на Часив Яр, откъдето врагът иска да продължи към Константинивка, от Авдиивка към Покровск, а също и от Мариинка към Курахово.

Окупираните от Русия украински територии

Всички тези селища са само междинни цели за руснаците. По-глобални задачи за противника на този етап от войната са окупацията на Краматорската агломерация и ликвидирането на украинския клин в района на Въгледар. Завземането на тези територии, всъщност, ще приближи Путин много по-близо до една от декларираните от него цели на войната – поемането на контрол над цялата Донецка област. Това е единият сценарий.

Друг сценарий, тиражиран напоследък в медиите, е подготовката на Москва за евентуално настъпление към някога над 1,2-милионния Харкив. Тази версия се “подхранва” от масираните опити на врага да разруши инфраструктурата на града. Освен това, врагът наскоро прегрупира войските, прикриващи границата в руските Брянска, Курска и Белгородска области, създавайки на тяхна база нова групировка – “Север”. И това също може да доведе до идеята, че руснаците се готвят за нещо.

Освен това, кремълските пропагандисти разпространяват заплахи да отидат в Харкив. Преди няколко дни руският външен министър Лавров – първият от официалните лица, открито заяви, че Харкив “играе важна роля“ в идеята на Путин за създаване на демилитаризирана “санитарна зона“ в Украйна.

Харкив след руски бомбардировки

Събеседници на “РБК-Україна” в Силите за отбрана казват, че рисковете за този град наистина могат да се увеличат в началото на лятото. Руснаците могат да симулират или дори да изобразят опит за пробив на границата някъде близо до Харкив, за да принудят украинското командване да прехвърли част от войските от други посоки. И след това – възползвайте се от празнината в отбраната ни, да предприемат по-голямо настъпление – преди всичко в района на Донецк. Важно е да се разбере едно: руснаците в момента нямат необходимия брой войски за реална кампания или за превземане на Харкив и те няма да се появят до юни.

Информирани източници на “РБК-Україна” в спецслужбите смятат, че излизането към административните граници на Донецка и Луганска области ще остане приоритетна цел на Москва за лятната кампания.

Не се изключва врагът да се опита да си върне териториите, които е загубил по време на миналогодишната настъпателна операция на украинските войски на юг. Руснаците, обаче, може да преминат към по-активни настъпателни действия в края на лятото – през август-септември, предполагат събеседниците. Именно към този период Русия планира да завърши формирането на нови части и съединения. В тази прогноза, обаче, има две важни променливи – количеството и номенклатурата на военната помощ, която ще дойде от САЩ и Европа, както и попълването на нашите собствени войски.(УВести)