Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИРИЛО БУДАНОВ: ЧАКА НИ ТРУДЕН ПЕРИОД. ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ОТ СРЕДАТА НА МАЙ

Киев, 22 април 2024.- В близко бъдеще Украйна очаква труден период, но не критичен, каза началникът на Главното управление “Разузнаване” (ГУР) на министерството на отбраната генерал Кирило Буданов в интервю за украинската служба на ВВС. В същото време той е сигурен, че Украйна ще премине този труден период.

“Предстоящият период според нас ще бъде труден. Но трудно и катастрофално са различни неща. Няколко пъти сме минавали през трудни моменти и този ще минем. Нищо извънредно няма да се стане. Ние знаем всичките им планове предварително. Как да реагираме на тях? Повечето имат отговор. Да, има определени въпроси, които ще ни е трудно да разгадаем, но ще намерим отговора. Както винаги, ще измислим нещо в последния момент“, отбеляза Буданов.

В отговор на забележката на журналиста, че много зависи от различни фактори, включително западни оръжия и помощ от партньори, генералът отбеляза, че в ХХI век всичко е взаимосвързано. И политика, и икономика. Следователно, много неща влияят на определени събития.

“Но в същото време, пак ви казвам, каквото и да говори някой, моля, спомнете си същите “диванни експерти“, които казаха: “За три дни в Украйна ще падне“, подчерта Буданов.

Журналистът изясни дали началникът на военното ни разузнаване сравнява тазгодишната ситуация, когато се говори за “загубата“ на Украйна, с приблизително същия период в началото на пълномащабното нахлуване. На което Буданов отговори: “Да, със същото. Украйна няма да загуби и Украйна няма да бъде унищожена. Това трябва да се разбере”.

Буданов отбеляза, че ще имаме проблеми от средата на май. Въпреки че, според него, Армагедон няма да има. “Говоря и за фронта, включително. Това е комплексен подход, защото руснаците ще използват комплексен подход. Провеждат сложна операция. Няма да говорим за това с вас дълго време, но ще бъде труден период – средата на май, началото на юни“, допълни началникът на ГУР.

“Трябва да помним, че войната винаги е неистово развитие. Във всяка страна по света войната винаги е давала тласък на технологично, индустриално и друго развитие. Въпреки факта, че това е луд разход и разрушения, но винаги е развитие. Случва се на тях, случва се и на нас, също е необходимо да се разбере. Кой можеше да каже в началото на 2022 г., че десетки хиляди дронове ще работят на фронта? Беше нереално да си го представя. В същото време това вече не учудва никого“, каза Буданов.

Той добави, че оборудването на руската пехота наистина е станало по-добро. В същото време, според ръководителя на ГУР, това не може да се каже за качеството на оборудването. “То падна, защото няма достатъчно нова техника, няма достатъчно. Всичко това е ремонтирано, възстановено оборудване от складове за дългосрочно съхранение на оръжия. Затова няма смисъл да говорим за качество, а и това качество не е нужно там“, обясни Буданов.

Що се отнася до руските военни, които влязоха на територията на Украйна в началото на пълномащабното нахлуване, според Буданов, те са били истински професионалисти, а не наборници, с нормален боен опит и т.н. След две години на мащабна война, обаче, не почти не останаха. И сега, добави шефът на ГУР, Русия воюва с мобилизирани войници.

В същото време генералът добави, че руснаците имат напредък във всичко, свързано с киберразработки, радиоелектронното разузнаване и др.

В същото време Буданов отбеляза, че руските окупатори нямат никакъв морален дух. По-специално, той се подобри малко след превземането на Авдиивка в края на м.г., но според началника на ГУР това е временно явление.

“По принцип мобилизираните воюват за пари, защото са били повикани, защото са били принудени и т.н. Тоест “давай, напред”. Е, руският манталитет също играе важна роля. “Върви напред”, командват, и руският човек тръгва. Той не мисли особено какво ще стане с него там. Но да се говори, че се старае, също не е вярно“, каза Буданов.(УВести)

Това интепрвю на украински език може да прочетете ТУК