Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ ИЗПИТВА УКРАЙНА ДОКОЛКО Е ИЗДРЪЖЛИВА

Киев, 22 април 2024.- Преди два дни Конгресът на САЩ гласува в подкрепа на Украйна. У нас празнуват, в Московията вият. Но все още никой не прави изводи, пише в “Главком” украинският политтехнолог Олександър Кочетков.

Олександър Кочетков

Да кажем откровено, това не е обичайно събитие, когато най-големият доставчик на съвременни оръжия, без които ние имаме огромни проблеми на фронта, отпада от процеса чак за срок от няколко месеца.

Никога няма да повярвам, че Белият дом не би могъл, ако искаше, да намери някакви решения, за да продължи да подкрепя Украйна, докато някои конгресмени открито и цинично раздухваха войната и украинските трудности.

Но администрацията на Джо Байдън реши, че битката им за рейтингите на кандидатите за президент на САЩ е по-важна от офанзивата на Московията. И трябва да се признае, че Белият дом спечели изборната си битка: оказа се, че средните американци са на страната на Украйна, така че рейтингът на Доналд Тръмп, който спря помощта за нас, загуби около 5%, а Байдън – “победител в Конгреса”, добави няколко процентни пункта. Интригата около президентските избори в САЩ продължава.

Но тази промяна в класирането нямаше да стане възможна, ако украинският фронт, без да има американско оръжие, не беше издържал и паднал, а войските на Московията да се насочили към Харкив, Днипро и Запорижжя. Тръмп и републиканците веднага биха обвинили за провала администрацията на демократите, а Тръмп щеше да добави към класацията с фантазиите си “да сложи край на войната за 24 часа“.

Цялата тази мътна история с края, който обещава да бъде щастлив, показва, първо, че ние изобщо нямаме васални отношения със Щатите, а сме свързани със сложна система от взаимно влияние. Второ, този непланиран тест за устойчивостта на Украйна разкри, че сме по-силни, отколкото изглеждаме.

А сега си представете, колко по-силна би била Украйна, ако успеем да се отървем от непрофесионализма, корупцията и откровената глупост?(УВести)

Още по темата:

КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА САЩ НАЙ-СЕТНЕ ОДОБРИ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА. РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

NEW YORK TIMES: ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА РАЗЦЕПИ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ