Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

NEW YORK TIMES: ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА РАЗЦЕПИ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ

Киев, 21 април 2024.- Гласуването на Камарата на представителите вчера относно предоставянето на американска помощ на Украйна в размер на $61 млрд. стана най-яркото доказателство, че поне във външната политика Републиканската партия не подкрепя напълно бившия президент Доналд Тръмп, пише The New York Times.

Повече републиканци (112 гласа) гласуваха против помощта, докато малцинство (101 гласа) гласува за нея. Авторът на статията отбелязва, че през последните дни Тръмп е смекчил позицията си относно помощта за Украйна. Той също “замълча” в деня на вота, отказвайки да окаже натиск върху републиканците.

Но неговите съюзници, като Марджъри Тейлър Грийн и Мат Гетц, поеха инициативата в усилията за блокиране на помощта. Друг поддръжник на бившия президент Лорън Бобърт се подигра на демократите по време на гласуването, когато те развяваха украински знамена в Камарата на представителите, пише изданието.

Други републиканци, които подкрепиха помощта за Украйна, като конгресмен Лари Бъкшон, цитираха републиканския експрезидент Роналд Рейгън, за да обосноват позицията си.

Изданието пише, че привържениците на Тръмп са показали колко далеч са готови да стигнат с опозицията си – 21 от тях гласуваха против военната помощ за Израел.

Републиканецът Скот Пери – лидер на крайнодясната фракция “Свобода”, каза, че е гласувал против пакета за помощ за Израел, защото той включваше хуманитарна помощ за Газа.

Журналистът отбелязва, че вчерашното гласуване на помощ на Украйна, и то без всякакви условия, е поражение за Тръмп. През последните дни той ратуваше за всяка помощ, но само под формата на заем, “а не просто подарък”, обаче, както се вижда от вота, напразно.

Ще припомним, че вчера Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува отпускането на над $60 млрд. помощ за Украйна. За документа гласуваха 210 демократи и 101 републиканци, като други 112 републиканци бяха против.(УВести)