Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛЯТНАТА ОФАНЗИВА НА РФ ПРОТИВ УКРАЙНА: НА БОЙНОТО ПОЛЕ ЩЕ “СЕ СРЕЩНАТ” ДВЕ СТРАТЕГИИ

Киев, 21 април 2024.- Войната между Украйна и Русия скоро ще навлезе в третото лято на пълномащабни военни действия, където две стратегии ще “кръстосат шпаги” на бойното поле в очакваното руско настъпление, макар и то, с различна интензивност, да не е спирало нито за миг.

И двете армии се адаптират към следващата фаза на войната. За да не се позволи на РФ да получи предимство, Въоръжените сили на Украйна трябва да променят нещо в тактиката си. И, изглежда, вече го правят. За това четем в аналитичен материал на Forbes.

Анализаторите на Forbes смятат, че главнокомандващият Олександър Сирский (вдясно) разбира начина на мислине на руските командири

Подчертава се, че сега, вероятно, окупаторите подготвят почвата за лятна офанзива. Стратегията на Москва включва увеличаване на въздушните удари по енергийните обекти на Украйна, както и “придобивки“ на фронтовата линия – например, превземането на град Часив Яр (окупаторите си поставиха за цел да го превземат до 09 май). Последното ще отвори пътя на Русия да окупира цялата Донецка област – анализаторите многократно подчертават това. Въпреки че към 21 април Часив Яр се контролира от украинската армия.

“За да може Украйна да се защити от тази офанзива, тя трябва да промени стратегията си”, казват експертите на Forbes.

Часив Яр – градче в Донецка област, е разпорожен по хълмове, което позволява украинците успешно да се отбраняват

Украйна, подобно на Русия, води война съгласно съветската доктрина. Когато първи в битка влизат пехота и бронирани машини, прикрити с артилерийски огън на ключови позиции. Тъй като, обаче, Украйна изчерпва артилерийските боеприпаси, ще трябва да прибегне до друга тактика. В частност, Киев може да приеме принципите на американската военна доктрина. Става въпрос за промяна на акцента върху защитата с възможност за бързо преминаване в офанзива. Подобна тактика би позволила на Украйна да пробие дупки в руската отбранителна линия, разтегната през ключови зони на фронта.

“Такава офанзива би била насочена не само към по-слабите места на руската групировка, но би могла също така да включва настъпление дълбоко в полуостров Крим. Това от своя страна би позволило на украинските войски да обкръжат руските войски, да прекъснат руската офанзива и да си върнат инициативата. Важно е, че тази тактика разчита по-малко на артилерия, тя е по-скоро насочена към елементи, способни да маневрират“, подчертава Forbes.

Генерал Герасимов – началник на Генералния щаб на руската армия, и военен министър Шойгу, както маршал Жуков през Втората световна война, не жалят войниците си – “бабы други нарожают”, за да постигнат целите си

Анализаторите намекват: изглежда, че Киев вече е започнал да прилага тази тактика. Споменатата промяна може да се прочете в съдържанието на последните пакети с помощ от Германия и САЩ. “Докато пакетите включваха боеприпаси и други артикули, които биха били полезни при установяване на отбранителна позиция, те също така съдържаха номенклатура оръжия, използвани предимно за нападателни операции. По-специално, тези пакети за помощ включваха значително количество оборудване за разминиране, включително дистанционно управлявани системи за разминиране, сапьорни плугове и взривни машини за унищожаване на препятствия. Тази техника би позволила на украинците да навлязат дълбоко в руските позиции“, анализира изданието.

Акцентира се, че за три години пълномащабна война и двете армии се опитват да прокарат фронта, използвайки силните си страни. И ако руските войски могат да се похвалят с по-голяма бойна мощ и голямо количество боеприпаси, което им дава значителна огнева сила за ново настъпление, украинците, напротив, създадоха мощна отбранителна линия, която не позволява на РФ да напредне по линията на фронта.

Може да се очаква, че Украйна и Русия ще продължат да развиват стратегиите си в динамиката, която налагат текущите събития на бойното поле, но същевременно с поглед назад към променящия се глобален социално-политически климат, заключава Forbes.(УВести)