Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА САЩ НАЙ-СЕТНЕ ОДОБРИ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА. РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

Киев, 21 април 2024.- Вчера Камарата на представителите на американския Конгрес подкрепи проектозакона за помощ на Украйна в размер на над $60 млрд..

Майк Джонсън

По време на разглеждането на проектозакона всички поправки бяха отхвърлени, включително тези на конгресменките Виктория Спартц и Марджъри Тейлър Грийн – последната се противопостави на всякаква помощ за Украйна. Друга поправка – от конгресменка Кат Кеммек – за премахване на цялата невоенна помощ за Украйна от законопроекта, също беше отхвърлена. Тя настоя да остане само военната помощ.

Законопроектът беше подкрепен с 311 гласа (210 на демократите и 101 на републиканците) при 112 “против”, като против гласуваха само републиканците.

Какво има в проектозакона за Украйна:

Общият размер на законопроекта за помощта за Украйна, който беше иницииран от републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, е $60,840 млрд.. Една трета от тези средства, а именно $23,2 млрд., ще останат в САЩ и ще бъдат изразходвани за попълване на американските резерви.

Къде ще бъдат изразходвани останалите средства:

– $13,8 млрд. – за закупуване на модерни оръжейни системи, отбранителни продукти и отбранителни услуги за Украйна;

– $11,3 млрд. за текущи военни операции на САЩ в Европа;

– $26 млн. – за непрекъснат надзор и отчетност за помощта, предоставена на Украйна.

Също така, като част от този законопроект, Украйна ще получи $7,850 млрд. пряка финансова помощ към държавния бюджет. Този заем ще има право да отпише американския президент, но едва след изборите в САЩ, насрочени за 05 ноември 2024 г.

Освен това, законопроектът задължава президента на САЩ незабавно да прехвърли на Украйна ракети с голям обсег ATACMS. Но президентът има право да откаже, ако този трансфер може да навреди на националната сигурност на Съединените щати.

Чък Шумър

Сенатът ще гласува във вторник, 23 април

Документът, приет от Камарата на представителите, все още трябва да бъде одобрен от Сената и президента. Вчера лидерът на мнозинството в Сената – горна камара на Конгреса, Чък Шумър вече обяви, че гласуването ще се състои във вторник, 23 април. Той също така каза, че е предприел процедурни стъпки, за да позволи на Сената да започне гласуването във вторник следобед. Отбелязва се, че горната камара на Конгреса не трябваше да работи следващата седмица, но ще се събере, за да приеме този закон. Процедурата включва две гласувания в Сената. Там искат и двата вота да се проведат в един ден – във вторник.

Реакция на Русия

В същото време Русия реагира много остро на гласуването в Камарата на представителите. Дмитрий Песков – прессекретар на руския владетел Владимир Путин, заяви, че одобрената помощ “ще направи повече мъртви украинци” и ще обогати Съединените щати, а също така заплаши, че САЩ ще трябва да отговарят за конфискацията на замразените активи на Русия. “Това ще обогати още повече Съединените американски щати и ще съсипе още повече Украйна, ще направи повече мъртви украинци заради режима в Киев”. Песков заплаши, че САЩ “ще трябва да отговорят“ за стореното.

Дмитрий Медведев

Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че помощта за Украйна, Израел и Тайван, одобрена от Камарата на представителите, “ще засили глобалните кризисни явления”.

Тя нарече подкрепата на Украйна “пряко спонсориране на терористични дейности“, на Тайван – “намеса във вътрешните работи на Китай“, а на Израел – “директен път към ескалация на безпрецедентно изостряне“ в Близкия изток.

Дмитрий Медведев –  заместник-председател на Съвета за сигурност на РФ, нарече одобрението на помощта за Украйна, Израел и Тайван “гласуване на щастливи държавни копелета“ за “продължаването на гражданската война на разделения народ на бившата ни обединена страна“ и увеличаването на жертвите от войната, която Русия води против Украйна. Той също така пожела на САЩ възможно най-скоро да се впуснат в нова гражданска война, която да доведе до разпадането на Съединените щати.(УВести)