Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: В РУСИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ВИСОКО НИВО ПОСЕГНАХА НА ХАРКИВ

Киев, 20 април 2024.- Руският външен министър Сергей Лавров стана първият високопоставен служител, който обяви намерението на Русия да превземе град Харкив при нова офанзива на това направление.

На тази подробност обърна внимание американския Институт за изследване на войната (ISW). Преди това нито един официален представител на Кремъл не назоваваше директно Харкив като възможна оперативна цел на Русия в близко бъдеще.

Лавров отбеляза, че Харкив “играе важна роля” в намеренията на Кремъл за създаване на демилитаризирана “санитарна зона” в Украйна за защита на руските гранични селища от украински удари. Според него, Путин ясно е заявил, че руските войски трябва да избутат фронтовата линия достатъчно навътре в Украйна, за да изведат руските населени места от украинската зона на удар.

Анализаторите на ISW отбелязаха, че тези планове са много неясни и могат дори да се прилагат за цялата територия на Украйна. Изявленията на Лавров предполагат, че Кремъл, вероятно, ще използва идеята за постоянно променяща се демилитаризирана “санитарна зона“, за да оправдае руските настъпателни операции.

Напоследък Русия почти всеки ден обстрелва Харкив – с дронове, балистични и зенитни ракети. Също така страната-агресор активно разпространява послания за възможен щурм над града.

В резултат на ударите на врага е разрушена почти цялата енергийна инфраструктура на Харкив, там има жесток режим на тока.

Преди войната в Харкив – важен индустриален и научен център, живеят почти 1,5 млн. души. Сега там, според местната управа, останаха не повече от 300 хил.(УВести)