Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ БОМБАРДИРОВАЧ ТУ-22М3 Е СВАЛЕН СЪС С-200 ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК

Киев, 20 април 2024.- Вчера сутринта украинците за първи път свалиха руски стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-22М3, който руснаците използват за нанасяне на удари по Украйна с крилати ракети Х-22.

Андрий Юсов – говорител на Главно управление “Разузнаване” към МО на отбраната на Украйна, каза, че самолетът е бил ударен със същите средства като самолета за далечно радарно наблюдение А-50 през февруари т.г. Тогава медиите, позовавайки се на източници в държавното управление, съобщиха, че е използвана старата съветска зенитно-ракетна система С-200.

Ту-22М3, свален вчера, има екипаж от четирима души. След свалянето му един загина, а един все още се издирва

По-късно началникът на ГУР генерал Кирило Буданов добави, че украинските служби имат “дълги ръце”.

“Ние използваме различни системи. Този път приложихме това, което сглобихме от нулата със стари компоненти. Е, малко модернизирано. Инженерите свършиха добра работа“, каза Кирило Буданов, като добави, че руският ТУ е бил ударен на разстояние 308 километра.

Какво представлява системата за противовъздушна отбрана С-200

С-200 (SA-5 Gammon) е противовъздушна ракетна система с голям обсег, разработена през 60-те години на ХХ в. в СССР, след което е усъвършенствана до края на 80-те години.

В Украйна комплексът е изведен от дежурството през 2013 г., а в Русия – още по-рано.

Системата за ПВО е предназначена за борба с самолети, въздушни командни пунктове, смутители и други пилотирани и безпилотни средства за въздушно нападение на височини от 300 м до 40 км, летящи със скорости до 4300 км/ч, на разстояние до 300 км. Комплексът е способен да работи в условия на интензивно радиопротиводействие.

Въздушните цели се поразяват от зенитни управляеми ракети с четири стартови двигателя на твърдо гориво (първа степен, ускорител).

С-200 използва полуактивно самонасочване на ракети. Осветяването на целта се извършва от радара за осветяване на целта, който след откриване на целта непрекъснато я съпровожда.

Бойната работа на системата за ПВО се управлява от автоматизиран команден пункт.

Ракетата е с дължина 11 метра и стартова маса 7,1 тона.

Скорост на полета на ракетата: 700-1200 м/с (в зависимост от обхвата).

Тактико-технически характеристики на съветския комплекс С-200:

Максималната височина на поразяването е 40 км,

Минималната височина на поразяването е 300 м,

Максимален обхват на поразяване: големи дозвукови самолети – 300 км, изтребители-бомбардировачи от типа F-16 – 190 км, крилати ракети от типа ASALM – 60 км.

Максималната скорост на целите е до 4300 км/ч.

Броят на едновременно обстрелваните цели с петканален полков комплекс е до 5,

Броят на ракетите, които могат да бъдат насочени едновременно към една цел – до 3,

Времето за разполагане на подготвената позиция е 24 часа,

Времето за привеждане в бойна готовност от дежурен режим е 1,5 минути.

Времето за подготовка на ракетата за изстрелване е 40 секунди.

От юли 2023 г. руснаците започнаха да твърдят, че техни наземни съоръжения в Русия и окупираните територии на Украйна са поразени от ракети от системата за ПВО С-200 (Кримски мост, авиобаза в Ростовска област, Таганрог, Калужка област).

Окупатори казват, че Украйна е модернизирала С-200 и нейните ракети 5Б28, които в съветската версия са имали обсег от 300 км. Украйна досега не е обявявала официално използването на С-200.

Министерството на отбраната на Русия не признава, че вчера техният бомбардировач Ту-22М3 е бил унищожен от украинските сили. В официалното съобщение на противника се говори за “техническа неизправност”.(УВести)