Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

WASHINGTON POST: РУСИЯ МОЖЕ ДА ВОЮВА ПОНЕ ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ ДОРИ СЪС СТАРИ ОРЪЖИЯ

Киев, 19 април 2024.- Русия увеличи военното производство, трупа стандартни оръжия и боеприпаси и вероятно ще може да упражнява натиск върху Украйна поне през следващите две години. Това прогнозира Washington Post.

В статията се казва, че Кремъл е в печеливша позиция поради по-големия брой войници, способността му да ги въоръжава със стари, но надеждни оръжия и готовността му да понесе тежки жертви.

Руските загуби в Украйна скоро ще стигна 460 хил. убити и ранени, но това не спира потока на желаещите да получават 2 хил. евро месечно

“Като преконфигурира икономиката си към военен режим, принуждавайки съществуващите предприятия да работят извънредно, за да произвеждат или ремонтират старо оборудване, и купувайки резервни части от Иран, Китай и Северна Корея, Русия неочаквано се възстанови от ранните си загуби в Украйна“, отбелязват анализаторите.

Руският икономист Николай Кулбака смята, че страната-агресор вече не произвежда модерна военна техника, но изработва много по-просто оборудване, пушки, снаряди, масови оръжия за масови войници.

Американски чиновници първоначално смятаха, че войната в Украйна сериозно унищожава руската армия, но генерал Кристофър Дж. Каволи – висш американски командващ в Европа, казва друго. Пред Конгреса той заяви, че Москва сега има повече войници, отколкото в началото на инвазията преди над две години и че нейните въоръжени сили са “демонстрирали нарастваща способност да се учат и да се адаптират към новите условия”.

Майкъл Джерстад – анализатор на сухопътната война в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), казва, че вярва, че Русия може да произвежда до 330 танка годишно, но всъщност прави половината от този брой. Освен това, Руската Федерация увеличава броя на танковете, като възстановява стари бронирани машини, извадени от склад.

Джерстад смята, че Русия се стреми да компенсира доставката на модерно западно оборудване за Украйна, като дава приоритет на количеството и разпределя по-добри танкове само за най-обучените части. В същото време подразделения, състоящи се от наборници и бивши затворници, получават старите Т-55 и Т-62.

“Руснаците превърнаха стари търговски центрове в предприятия за сглобяване на дронове, където вероятно са успели значително да разширят производството“, казва Фабиан Хинц – експерт по дронове. Той добави, че страната-агресор “не е задължително да има най-иновативна армия в света”. Според него, ако руснаците са успели да се сдобият с няколко системи, които работят добре, като, например, дрон “Ланцет”, и след това са успели да увеличат производството им, което вече е достатъчно опасно.(УВести)