Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНЦИТЕ СВАЛИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ РУСКИ СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАРДИРОВАЧ

Киев, 19 април 2024.- Това съобщи командващият на ВВС на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олещук.

“За първи път зенитно-ракетните части на ВВС съвместно с Главното управление “Разузнаване” на Министерството на отбраната на Украйна унищожиха стратегическия бомбардировач с голям обсег Ту-22М3“, сподели той.

Олещук добави, че този самолет е носител на крилати ракети Х-22, с които врагът поразява изключително мирни градове на Украйна. “По време на днешната атака за първи път бяха унищожени и две такива ракети. Украйна се нуждае от повече средства, от повече ракети, за да защити по-добре прифронтовите територии от руския тероризъм”, подчерта командващият.

Според него, в нощта на 19 април руските нашественици са нанесли комбиниран удар с различни видове ракети и ударни безпилотни летателни апарати. Общо противникът е използвал 36 средства за въздушно нападение – 22 ракети от различни типове и 14 ударни дрона.

Командирът отбеляза, че в отразяването на въздушното нападение на противника участват зенитно-ракетни войски на ВВС, мобилни огневи групи и части за радиоелектронна борба на Силите за отбрана на Украйна. В резултат на противовъздушна борба са унищожени 29 въздушни цели: две крилати ракети Х-101/Х-555; 14 ударни дрона от типа “Шахед”; 11 управляеми въздушни ракети Х-59/Х-69; две крилати ракети Х-22.

Броят на убитите в резултат на руската атака срещу Днепропетровска област (Днипро, Синелниково и Кривий Риг) нарасна на осем. Други 29 души са ранени, съобщават от Държавната служба за извънредни ситуации.

В Днипро, в резултат на вражески ракетни атаки по гражданска инфраструктура пететажна сграда е разрушена. В Синелниково са частично разрушени четири частни жилищни сгради, а други 10 са повредени. Разрушения има и в Кривий Риг.(УВести)