Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

SKY NEWS: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖИ ПОЛОВИН ГОДИНА, ЗА ДА СТАНЕ ПО-ЛЕСНО НА ФРОНТА

Киев, 18 април 2024.- Британският военен анализатор Майкъл Кларк смята, че Украйна трябва да издържи шест месеца в противоборство с Русия, за да промени ситуацията на бойното поле, която в момента е “в полза на окупаторите”. Но има едно “но”: съюзниците, в частност САЩ, да доставят оръжия за Въоръжените сили на Украйна.

Така експертът отговори на въпрос на читател на Sky News, който попита, колко време ще отнеме каквато и да е помощ да промени хода на военните действия.

Кларк отбеляза, че руските войски започват да атакуват по цялата фронтова линия. “Но руснаците нямат сили за голяма стратегическа офанзива, въпреки това, изглежда, вярват, че Украйна може да не издържи през лятото. Тъй като на украинците може да се наложи да се оттеглят главно поради липса на боеприпаси, нашествениците може и да са прави“, отбеляза анализаторът.

Той добави, че ВСУ имат спешна нужда от 155-мм артилерийски снаряди, боеприпаси за танкове, ракети за ПВО, общо шест-седем зенитно-ракетни комплекса “Patriot” и патрони за стрелково оръжие.

“Ако Западът, по-специално САЩ, реши да ги достави, всичко това може стигне до фронта за по-малко от десет дни. Тогава Украйна ще издържи до края на тази година“.

Кларк предположи, че увеличаването на руските жертви “ще принуди всички страни да мислят по нов начин, което би било от полза за Киев, дори ако войната продължи през следващата година“. Целта на Украйна е да издържи поне още шест месеца. След това ситуацията най-вероятно за украинците ще се подобри, заключава Майкъл Кларк.

От шест месеца Конгресът на САЩ, по-точно, Камарата на представителите с председател Майк Джонсън, блокира законопроект, предвиждащ отпускане на $60 млрд. за финансиране на закупуване на оръжие за украинската армия. Тъй като през ноември т.г. в САЩ ще избират президент, Украйна, за голямо съжаление, стана заложник на предизборната борба между демократите на Байдън и републиканците на Тръмп.(УВести)