Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ОБМИСЛЯ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ: ТЪРСЯТ СЕ 50 МЛРД. ЗА БОНУСИ НА ФРОНТА

Киев, 17 април 2024.- До края на годината трябва да се намерят почти 50 млрд. грн. (1,2 млрд. евро) за доплащане на военнослужещи, които са на предна фронтова линия, а именно – по 70 хил. грн. (1,5 хил. евро) месечно. В момента там получават средно 100 хил. грн. (2380 евро).

Този бонус се предвижда да се плаща от 01 април т.г., но в държавния бюджет парите не са предвидени.

Според сметките на министерството на финансите, до края на 2024 г. допълнителната нужда от финансиране за доизплащане ще надхвърли 50 млрд. грн.. Освен това, депутати и правителството обсъждат възможността за увеличаване на разходите за отбрана през тази година с над 400 млрд. грн. за закупуване на военно оборудване и боеприпаси.

Средствата от международни партньори ще бъдат използвани за нуждите на отбраната, така че единственият източник за финансиране на допълнителни разходи от около 500 млрд. грн. са изключително вътрешни ресурси, по-точно, те могат да дойдат чрез увеличение на данъците.

Освен това, в случай на успешни преговори за преструктуриране на дълга за еврооблигации, правителството може да спести 200 млрд. грн. Въпросът, откъде да се вземат останалите 300 млрд. грн.?

Както беше съобщено, на 12 април кабинетът на министрите прие постановление, според което за военните се предвижда допълнителен бонус от 70 хил. грн. за 30 дни на фронтовата линия.(УВести)