Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАГУБАТА НА РУСИЯ В УКРАЙНА Е НЕМИНУЕМА. ЧЕТИРИ ФАКТОРА ЩЕ ВЛИЯЯТ НА ХОДА НА ВОЙНАТА

Киев, 17 април 2024.- Агресията на Русия против Украйна е повратна точка след края на Студената война, която ще има дълбоко и трайно въздействие върху световната политика. Има четири основни фактора, които ще повлияят на хода на войната в Украйна и ще предопределят поражението на Русия.

проф. Фън Юйцзюн

За това в статия за The Economist пише проф. Фън Юйцзюн от Пекинския университет, директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания към университета Фудан.

“Войната на Русия против Украйна стана катастрофална и за двете страни. Тъй като нито една от тях няма огромно предимство и политическите им позиции се различават напълно, военните действия едва ли ще приключат скоро. Едно, обаче, е ясно: този конфликт е повратна точка след края на Студената война, “което ще окаже дълбоко и трайно въздействие върху световната политика”, пише изданието.

Фактори, които ще повлияят на хода на войната

Първият фактор е нивото на съпротива и национално единство, демонстрирано от украинците, което досега е изключително.

Вторият фактор е международната подкрепа за Украйна, която, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на Киев, остава доста значителна.

Третият фактор е природата на съвременната война, конкуренция, основана на комбинация от индустриална мощ и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване.

“Една от причините Русия да води тази война е, че все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която преживя след разпадането на Съветския съюз“, посочва The Economist.

Четвъртият фактор е информацията. Когато става въпрос за вземане на решения, руският диктатор Владимир Путин е в информационен пашкул, защото е на власт прекалено дълго време.

В момента украинската армия се намира в активна отбрана

“Путин и неговият екип по национална сигурност нямат достъп до точни разузнавателни данни. Системата, която контролират, няма ефективен механизъм за коригиране на грешки. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни”, пише изданието.

“Комбинирани тези четири фактора правят окончателното поражение на Русия неизбежно. С течение на времето тя ще бъде принудена да се оттегли от всички окупирани украински територии, включително от Крим. Нейният ядрен потенциал не е гаранция за успех. Не се ли изтегли ядрената Америка от Корея, Виетнам и Афганистан?

Въпреки че войната струва изключително скъпо на Украйна, силата и единството на нейната съпротива разбиха мита, че Русия е непобедима във военно отношение. Украйна все още може да възкръсне от пепелта. Когато войната приключи, тя може да разчита на възможността да се присъедини към Европейския съюз и НАТО“, подчертава The Economist.

Войната е повратна точка за Русия. Тя осъди режима на Путин на широка международна изолация.

“Междувременно войната принуди Европа да се събуди и да осъзнае огромната заплаха, която военната агресия на Русия представлява за сигурността на континента и международния ред, слагайки край на разведряването в отношенията между ЕС и Русия, настъпило след края на Студената война. Много европейски страни разсеяха илюзиите си за Русия на Путин.

В същото време войната извади НАТО от това, което Еманюел Макрон – френски президент, нарече “мозъчна смърт“. Тъй като повечето страни от НАТО увеличават военните си разходи, предният военен контингент на алианса в Източна Европа беше значително подсилен. Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО подчертава неспособността на Путин да използва война, за да предотврати разширяването на алианса.

Тъй като Русия все още атакува украински военни позиции, критична инфраструктура и градове и вероятно е готова за по-нататъшна ескалация, шансовете за примирие в корейски стил изглеждат мрачни. При липса на фундаментални промени в руската политическа система и идеология конфликтът може да бъде замразен. Това само ще позволи на Русия да продължи да започва нови войни след затишие, излагайки света на още по-голяма опасност“, – обобщава The Economist.(УВести)