Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ: УКРАЙНА Е В РАЗЛИЧНА ПОЗИЦИЯ ОТ ИЗРАЕЛ

Киев, 17 април 2024.- Държавният департамент на САЩ реагира на изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленский, защо съюзниците помагаха на Израел по време на атаката от Иран, съобщава “Гласът на Америка“.

“Съединените щати имат различни отношения с Украйна и Израел. Израел е важен извънблоков съюзник на Съединените щати, с който отношенията се развиват от десетилетия, включително на военно ниво”, каза прессекретарят на Държавния департамент Матю Милър.

Той добави, че въпреки че САЩ разбират логиката на изявленията на украинския президент за съвместна отбрана на територията на Израел от партньори срещу иранска атака, Държавният департамент подчертава различията в подходите към двете страни.

“Първо, видях коментарите на президента Зеленский, и разбирам от каква позиция той говори. Естествено е президент на всяка държава, която страда от подобни атаки, да търси всички възможни начини да защити своя народ. Второ, аз мисля, че контекстът на напълно различни отношения на САЩ с Украйна и на САЩ с Израел е важен“, каза Милър.

Според него, отношенията между САЩ и Израел продължават от десетилетия, включително на ниво сигурност. САЩ предоставят на Израел пряка отбранителна помощ не само през последните две години, а от десетилетия. Милър подчерта и тесните връзки между въоръжените сили на двете страни.

“Израел е мощен съюзник на САЩ извън алианса. Украйна е в различна позиция и не сме имали подобни споразумения с Украйна преди да започне войната”, отбеляза Милър.

Той подчерта, че САЩ няма да участват в пряк въоръжен конфликт с Русия. “Президентът на Съединените щати даде да се разбере ясно. Мисля, че е в интерес на американския народ да не участваме в пряк въоръжен конфликт с Русия, защото това би било Третата световна война. Но в същото време, ние сме ангажирани със защитата на Украйна, помагахме през последните две години, потвърждаваме по-нататъшната подкрепа“, каза Милър.

Володимир Зеленский

По-рано в интервю за PBS президентът Володимир Зеленский отбеляза, че самият Израел не би могъл да се защити от такъв масиран удар от Иран (над 300 ракети и дронове), ако Франция, Йордания, Великобритания и САЩ не бяха помогнали за отблъскването на атаката.

“Знаете, когато казват, че съюзниците не могат да ни предоставят това или онова оръжие или не могат да бъдат в Украйна с тези или онези сили, защото ще се възприеме, че Украйна е въвлякла НАТО във войната. Затова искам да ви задам един въпрос след вчерашната атака. Израел в НАТО ли е или не? Ето и отговорът. Израел не е страна от НАТО. Съюзниците, включително страните от НАТО, защитиха Израел. Те показаха на Иран, че Израел не е сам. И това е урок. И това е отговор на всички, които на който и да е континент казват, че на Украйна трябва да се помага много внимателно, за да не се въвлекат страните от НАТО във войната“.(УВести)

Нашата справка:

САЩ въвеждат статут “съюзник извън НАТО” през 1989 г. Израел е една от първите държави, с които е сключен съответния договор. В момента 19 държави имат такъв статут, включително Япония, Австралия, Тайван, Република Корея. Статут на “кандидат” имат 18 държави, включително Украйна, Азербайджан, Армения, Казахстан.