Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БОЕВЕ ЗА ЧАСИВ ЯР. ЗАЩО И КАК РУСИЯ ИСКА ДА ПРЕВЗЕМЕ ТОЗИ ГРАД

Киев, 16 април 2024.- Главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирский съобщи, че командването на руската армия е наредило град Часив Яр в Донецка област да бъде превзет до 09 май, пише РБК-Украйна.

Часив Яр е малък град, разположен на запад от Бахмут, където преди пълномащабното нахлуване на Московия са живели 20 хил. души. Сега руснаците, всъщност, се доближиха до него, настъпвайки от три страни.

Защо Русия иска да превземе Часов Яр

Значението на града за врага се обяснява с няколко фактора.

Първо, градът е транспортен възел, от който се отваря пътят към град Константинивка – част от агломерацията Славянск-Краматорск. Т.е., Часив Яр е само междинна цел на противника. Освен това, от същата тази Константинивка има път за Покровск – друга потенциална цел на окупаторите като част от тяхната лятна офанзива.

Второ, особеност на географското местоположение на Часив Яр. Той е разположен е на хълмове, които доминират над околността. Това, от една страна, дава предимства за отбраняващите, а от друга – истински проблем за атакуващите. В източната част на града – от север на юг – минава каналът Сиверски Донец – Донбас, който също е пречка за врага.

Особено активизиране на руснаците край Часив Яр започва около 04 април. Врагът, всъщност, атакува този град от три страни: от североизток – от Богданивка, от югоизток – от Иванивске. Там противникът се опитва да си върне позициите в Клишчиивка и Андриивка, за да “прикрие” южния си фланг.

Сега Богданивка е напълно или почти изцяло окупирана. Военни наблюдатели твърдят, че силите на отбраната вече са се изтеглили оттам, но нашето министерство на отбраната опроверга тази информация на 13 април. Ивановске също е почти напълно превзето от врага.

Колко рискова е ситуацията в Часив Яр

Въпреки това, че самият Часив Яр е доста укрепено селище, ситуацията там е опасна. Тактиката на врага е в много отношения подобна на Авдиивската операция: руснаците се опитват да си пробият път към града от източните, северните и южните покрайнини. Някои военни наблюдатели твърдят, че боевете вече се водят директно в Часив Яр – в микрорайон “Канал”, но за момента няма официално потвърждение на тази информация.

Впрочем, има съмнения, че врагът ще успее да окупира целия град до 09 май, както е заповядал диктаторът Путин. Но тъй като украинската армия страда от недостиг на боеприпаси и средства за ПВО, руснаците могат да напреднат тук по-бързо, отколкото в Бахмут или Авдиивка, смятат анализаторите от американския институт за изучаване на войната (ISW). Така че ние едва ли загубим Часовой Яр за три седмици, но има такъв риск в близките месеци, ако дефицитът с боеприпаси и оръжия за украинската армия ще продължи.

Днес е 783-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 455340 (+920 за един ден), самолети – 347, хеликоптери – 325, танкове – 7189, ББМ – 13809, артилерийски системи – 11609, средства за ПВО – 759, реактивни системи за залпов огън – 1046, автомобили – 15563, дронове – 9277, кораби и катери – 26.(УВести)