Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СБУ ЗА МОДЕРНИЗИРА ДРОН “SEA BABY”, МОЖЕ ДА СТИГНЕ ДО ВСЯКА ТОЧКА В ЧЕРНО МОРЕ

Киев, 15 април 2024.- Украйна модернизира дрон “Sea Baby” (“Морско бебе”), който вече е способен да поразява навсякъде и всяка цел в Черно море. Той е в състояние да достави почти един тон експлозив на разстояние почти 1000 км.

Това съобщи говорителят на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Артем Дехтяренко в ефира на украинския телемарафон. “Sea Baby” образец 2024 г. е по-смъртоносен от предишните версии, каза още той.

В момента СБУ използва два вида морски дронове – “Sea Baby” и “Mamai”. Украинските дронове, според Дехтяренко, са направени от радиопоглъщащ материал, така че са невидими за вражеските системи за наблюдение. В момента новият “Sea Baby” преминава пълен цикъл от изпитания.

Проектът се реализира благодарение на мащабно събиране на дарения чрез платформата United24 – почти 300 млн. грн. ($7,5 млн.), и то за рекордно кратко време. С тези средства ще бъдат построени 35 такива дрона.

Част от украинския флот на морски дронове

Както каза Дехтяренко, поради малките си размери и конструктивни характеристики “Sea Baby” не може да бъде чут от хидроакустика и не се забелязва от радарни станции отгоре. Корпусът е направен от радиопрозрачен или, с други думи, радиопоглъщащ материал. “Такива дронове се виждат визуално, а не със системи за наблюдение“, каза говорителят на СБУ.

Както подчерта Дехтяренко, днес дрон на стойност 8,5 млн. грн. ($200 хил.) унищожава военен кораб на противника на стойност няколко десетки милиона долара.

СБУ за първи път използва украински военноморски дрон за атака на кораби в Севастополския залив през октомври 2022 г., когато бяха повредени четири руски кораба.

През септември 2023 г. СБУ използва експериментален модел на дрона “Sea Baby”, който в буря атакува руски кораб.

На 11 ноември 2023 г. украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров заяви, че през годината на своето съществуване военноморският флот от безпилотни апарати е ударил седем вражески кораба: “Адмирал Макаров“, “Иван Голубец“, “Иван Хурс“, “Сергий Котов”, “Нефтен маяк”, “Акула” ” и “Серна”.

СБУ демонстрира и първия морски дрон “Авдіївка” (заглавна снимка), произведен с мащабни дарения.

По данни на Генералния щаб на ВСУ към 6 март 2024 г., от началото на пълномащабното нахлуване Русия е загубила 26 кораба и катера. Украинските военни унищожиха 30% от 80-те военни кораба на Черноморския флот на РФ.(УВести)