Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО РУМЕН РАДЕВ НЕ СЕ СРЕЩНА С ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ ВЪВ ВИЛНЮС?

София, 15 април 2024.- В края на миналата седмица лидерите на 15 държави, обединени от инициативата  “Три морета”, се събраха във Вилнюс. Там беше и президентът на Украйна Володимир Зеленский, но един от държавните лидери не го забеляза – българският президент Румен Радев. Повечето от останалите ръководители се срещнаха лично със Зеленский. Администрацията на Радев дори не спомена за украинския президент в официалните съобщения от форума, пише “Свободна Европа“.

Централната тема на срещата е консолидация на страните за военна помощ на Украйна, както и прекъсване на енергийната зависимост от Русия. И двете теми обаче не се споменават в прессъобщенията и изявленията на Радев.

Всички участници на срещата на върха във Вилнюс, сред тях и е Володимир Зеленский

Свободна Европа попита президентската институция в имейл защо Радев не се срещна със Зеленский, защо в прессъобщенията не са споменати разговорите за Украйна и какви позиции е изразил българският държавен глава на тях. Отговор засега няма.

От кабинета на Зеленский също още няма отговор имало ли е разговор с българския президент или план за такъв.

Срещата във Вилнюс се проведе на фона на продължаващата вече повече от две години война на Русия в Украйна, докато в последните седмици Москва целенасочено унищожава енергетиката на нападната страна. Володимир Зеленский се опитва да осигури поне  седем комплекса за ПВО  “Patriot”, за да спре руския натиск. Това беше и основната тема на изявленията му във Вилнюс.

Какъв е резултатът от поведението на Радев? Той “поставя България в особена светлина в ЕС”, каза пред Свободна Европа Даниел Смилов – политолог и преподавател в Софийския университет.

По думите му, България не спъва даването на помощ от ЕС и НАТО за Украйна, както правят Словакия и Унгария, но на ниво публично говорене българският президент поставя страната в същата група.

Основната цел на срещата във Вилнюс според домакина – президента на Литва Гитанас Науседа, е “консолидирането в подкрепа на Украйна”. Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус каза, че другата основна точка на разговорите е била намаляването на икономическите зависимости и по конкретно “зависимостта си от руските изкопаеми горива, както и зависимостта на нашата икономика от произвежданите в Китай материали”.

Въм Вилнюс Рудем Радев е разговарял с чешкия си колега Петър Павел, който активно помага на Украйна

На този фон Радев говори пред журналисти за транспортната и енергийна свързаност на страните от региона – което е официалната цел на проекта “Три морета”, поставена преди осем години, но не и за актуалните теми от срещата. От пресцентъра му изпратиха и две кратки бележки за разговорите му с президента на Чехия Петър Павел и с Джефри Паят – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. В съобщенията на президентството не се споменава Володимир Зеленский. Основната снимка (вж. горе) от събитието, качена във Фейсбук профила на Радев, е изрязана така, че на нея да не се вижда Зеленский.

Няма особена изненада, коментира действията на Радев политологът Даниел Смилов пред “Свободна Европа”. Той припомни, че позицията на президента винаги е съвпадала до голяма степен с позицията на проруски политици и политици, които са скептични по отношение на европейската помощ и изобщо за западната помощ за Украйна. “Предполагам, че президентът просто следва тази линия, която е следвал”, добави той.

Според Смилов, с поведението си Радев поставя България в особена светлина на фона на останалите държави от “Три морета”.

Политологът обърна внимание, че “ние, като цяло, сме държава, която на политическо ниво, заради представителството в парламента, следва плътно политиката на НАТО и ЕС по отношение на Украйна”. На ниво обществени говорители, и по-специално такива, свързани с левицата, “Възраждане” и най-вече президента, позициите са съвсем различни.

По думите му, България не е съвсем в групата държави като Словакия и Унгария, които възпрепятстват помощта за Украйна като част от официалната си политика, “но на ниво дискурс сме много близо до тях”.

Въпреки действията на Унгария, която няколко пъти забави помощта на ЕС за Украйна, новоизбраният от парламента президент на страната Тамаш Шуйок се ръкува със Зеленский и проведе разговор с него във Вилнюс.

Шуйок е избран от партията на Виктор Орбан – един от малкото европейски лидери, които защитават тези на Владимир Путин за оправдаване на войната в Украйна.

София, 06 юли 2023 г. Румен Радев се ръкува с Володимир Зеленский, без да знае, че по-късно украинецът ще го разкритикува, макар и дипломатично

Последната известна среща на президентите на България и Украйна беше на 06 юли 2023 г. в София и на нея Зеленский разкритикува Радев.

В началото на публичната част на разговора тогава българският президент отново заговори срещу изпращането на оръжие за Украйна и призова за преговори между Киев и Москва. ”Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение”, каза Радев.

“Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт държавата не се напуска от милиони хора”, отговори Зеленский и се обърна тогава към Радев и с думите: “Не дай Боже някоя трагедия, и вие да бъдете на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”? Не, вие като истински президент, аз съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата, с независимостта, със суверенитета си”, припомня “Свободна Европа”.(УВести)

Нашата справка:

Инициативата “Три морета” е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички. На срещата във Вилнюс присъстваха и представители на САЩ, Япония, Великобритания.

Целта е да се насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг.