Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: ЧЕРНО МОРЕ ДА Е МОРЕ НА НАТО, ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ

Киев, 15 април 2024.- НАТО трябва да приложи стратегия за Черно море и по този начин да намали влиянието на Русия в региона.

Това днес заяви Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна, при откриването на Втората конференция по черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, съобщава “Цензор.Нет”.

Дмитро Кулеба онлайн се обърна към участниците в Конференцията

“НАТО трябва активно да прилага отделна, всеобхватна и далновидна черноморска стратегия, насочена към намаляване на разрушителното влияние на Русия и укрепване на регионалната стабилност“, подчерта пан Дмитро.

Според него, балтийско-черноморският фланг на НАТО ще служи като здрава защитна стена срещу руската агресия и терор, която ще донесе стабилност и мир в нашия регион, а това ще позволи на всички в България, Украйна и други страни от Черноморието, Централна Европа и балтийските държави да се възползват от предимствата на икономическия и търговски растеж.

“Важно е да имаме визия и стратегия, да покажем постоянство в съвместни действия за постигане на общи цели. Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мира и стабилността. Това стана с Балтийско море с влизането в Алианса на Финландия и Швеция. Позициите на Алианса ще се засилят, когато Украйна и Грузия ще се присъединят към НАТО. Това е стратегическа цел, към която следва да се стреми Алиансът и цялата евро-атлантическа общност“, обясни външният ни министър.

В същото време, отбеляза той, увеличаването на украинските способности за противовъздушна отбрана възможно най-скоро ще укрепи регионалната и глобалната стабилност, тъй като нашата ПВО ще защитава сигурността на съседите на Украйна и целия Черноморски регион от руския въздушен терор.

Атанас Запрянов – министър на отбраната (служебен) на България: “Ние подкрепяме Украйна”

“Тази война не може и не трябва да се нормализира. Украинската ПВО сега защитава не само украинското небе от руски въздушен терор. Тя също така защитава съседни Молдова, Румъния и Полша от непосредствената заплаха от ракети и дронове, навлизащи в тяхното въздушно пространство, както и други черноморски и европейски държави от възможността руската агресия да се разпространи на тяхна територия“, подчерта Кулеба.

“Само поражението на Русия и пълното възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще донесе стабилност, сигурност и перспектива за мощно икономическо развитие на Черноморския регион. Украйна може да постигне такъв резултат, ако получи достатъчна и навременна подкрепа от своите партньори “, заключи министърът.

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и министерството на отбраната на Република България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна). Предвижда се участниците й да дискутиран по Формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленский.(УВести)