Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВЕТЪТ Е В ОЧАКВАНЕ: ЩЕ ОТГОВОРИ ЛИ ИЗРАЕЛ НА УДАРА НА ИРАН?

Киев, 14 април 2024.- Всичко стана без изненади. Техеран реши директно да удари Израел. И всичко, което можеше да стигне до Израел, беше изстреляно, пише в “Главком” Иля Куса – експерт в Украинския институт на бъдещето. Това са 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети “земя-земя”.

Израел, Йордания, САЩ и Великобритания свалиха почти всички, което също се очакваше. Казват, че 95%.

Защото, първо, не трудно беше да се изчисли такъв отговор от Иран, когато Израел атакува консулството му в Дамаск преди време.

Второ, цяла седмица всеки, който не беше мързелив, успя да напише за предстоящата атака на иранците и да се подготви за нея.

Трето, няколко часа преди нападението иранците го обявиха, а след това огласиха (!) изстрелването на дронове към Израел, които летяха няколко часа, а в края на дългия им път Иран вече беше изстрелял и балистични ракети. Ясно е, че Израел и неговите съюзници са били готови да отблъснат удара.

Разбира се, иранците решиха да останат в рамките на реципрочността на ескалацията и обявиха завършването на своето “отмъщение“ за удара по консулството и прехвърлиха топката в полето на Израел, знаейки, че той ще иска да отмъсти, но САЩ и техните съюзници ще бъдат против и ще настояват конфликтът да не ескалира.

Сега остава да видим, дали Израел ще отговори, игнорирайки указания на съюзниците си, или да отговори така, че да удовлетвори всички.

Да, САЩ и Европа (както и страните от региона) ще се противопоставят на по-нататъшна размяна на удари, защото те няма да решат нищо, но могат случайно да дестабилизират региона, което е против интересите на Запада, който се опитва да предотврати война на няколко фронта с непредвидими последици за всички и световната икономика . Щатите не искат да влизат във война на Близкия изток, както последователно са казвали и Обама, и Тръмп, и Байдън. За тях ключът е да се запази локализацията на войната в Газа и да се предотврати загубата на контрол върху процесите в региона, тъй като това може да бъде използвано от противниците.

Прелитането на дроновете над няколко държави без сериозни последици показва, че дори регионалните арабски държави не желаят ескалация между Иран и Израел, въпреки че са на страна на палестинците и са против Израел.

Между Израел и Иран ще продължи борбата за формата на тяхната конфронтация. Израел удари консулството, надявайки се да провокира Техеран и да го вкара в директна конфронтация, която израелските лидери смятат, че ще улесни привличането на съюзници и ще премахне табуто върху преките удари по военните и ядрените съоръжения на Иран.

В Техеран, обаче, искат да запазят формата на непряка, прокси война с Израел, защото е по-евтино и по-лесно и защото Израел се чувства неудобно в такава война, включително информационно, както показа ситуацията в Газа, той я губи. Следователно, иранците нямат желание да продължат да нанасят удари, както не са искали да влизат пряко продължаващия вече пет месеца конфликт в Газа.(УВести)