Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ТОЗИ ДЕН ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ РУСИЯ НАПАДА УКРАИНСКИЯ ДОНБАС. ЗАПОЧНА АТО

Киев, 14 април 2024.- На днешния ден точно преди 10 години започна антитерористичната операция (АТО) в Източна Украйна. По този повод главнокомандващият на ВСУ генерал Олександър Сирский от Фейсбук благодари на военните, застанали в защита на Украйна през пролетта на 2014 г.

Генерал Сирский

Генералът припомни, че тогава специалните части на руската на ФСБ по заповед на лидера на Кремъл нахлуха в Украйна и превзеха град Славянск в Донецка област.

Главнокомандващият благодари на украинските защитници, които през пролетта на 2014 г. влязоха в редиците на  Силите за сигурност и отбрана на Украйна. “Благодаря на всички, които защитиха и защитават независимостта на Украйна. На този ден трябва да си спомним и да почетем всички украински защитници, които дадоха живота си за свободата на нашата държава, отбранявайки я от руската инвазия. Вечна слава и вечна памет на нашите герои!” – написа той.

Сирский добави, че борбата с руските окупатори продължава до днес и “всички, които са участвали в АТО, научиха много добре, че украинското слънце изгрява над полята в Донбас“.

Припомняме, че на 12 април 2014 г. руски отряди под командването на терориста полковник от ФСБ Игор Гиркин (Стрелков) превзеха управленията на МВР в град Славянск и в град Краматорск. После започнаха да атакуват други населени места в източната част на Украйна. Това беше предшествано и от анексирането на Крим през март.

Олександър Турчинов

В отговор на тези събития на 14 април 2014 г. тогавашният и.д. президент Олександър Турчинов обяви началото на АТО в Донецка и Луганска области.

Военно положение не беше въведено, тъй като в края на май 2014 г. трябваше да се проведат президентски избори в Украйна.

От 30 април 2018 г. АТО се превърна в Операция на обединените сили (ООС). Командването на операцията е прехвърлено на Обединения оперативен щаб на Въоръжените сили на Украйна. Както генерал Валерий Залужний, така и генерал Олександър Сирский са активни участвици в тези действия, израстнаха като опитни висши командири.

През АТО (ООС) преминаха почти 500 хил. украински военнослужещи. Няколко години по програма на НАТО във военният санаторий в Хисар се лекуваха ранени украински бойци.

На 24 февруари 2022 г. руските войски започнаха широкомащабно нахлуване в Украйна. Оттогава се водят активни бойни действия не само в Донбас, но и в южната и северната част на Украйна.(УВести)

Видерепортаж от пребиваването на нашите войници в Хисар в края на 2018 г. вж. ТУК