Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТУРСКИ МИРЕН ПЛАН. ПУТИН ГО ХАРЕСВА

На Украйна се забранява да влиза в НАТО до 2040 г., но в ЕС – можело

Киев, 13 април 2024.- Руският диктатор Владимир Путин се съгласи с предложението на колегата си от Беларус Александър Лукашенко Москва да се върне към преговорите с Украйна въз основа на споразумението от Истанбул. Това пролича от разговор между тях, публикуван на сайта на Кремъл.

Москва повдигна по този въпрос, след като се появи информация за нов проектодоговор, който, лансиран от президента на Турция Ердоган, уж ще замрази войната между Русия и Украйна.

Сайтът “Главком“ публикува подробности за документа, разпространен от руската “Новая газета. Европа“.

Източникът твърди, че проектът се основава върху почти всичко, постигнатото от първите преговори в Истанбул през май 2022 г., но има и нови формулировката. Твърди се, че основните клаузи на проекта са следните: замразяване на войната по сегашната фронтова линия, извънблоков статут на Украйна до 2040 г., РФ не пречи Украйна да се присъедини към ЕС.

Руски диктатор Путин

Според Путин, през пролетта на 2022 г. страните не постигнаха нищо, защото “под натиска на Запада украинската страна се отказа да се договаря”. В онези предложения, според Кремъл, е имало “сериозни разработки“ и е необходимо “да се извади този документ, да се сложи на масата и да се продължи с него“, защото там е прописана “приемлива позиция и за Украйна“. Лукашенко пък е имал чувството “че не е далеч моментът, когато Украйна ще се опомни и ще разбере къде е нейното щастие“.

Ето какво, според източника, се предвижда в турския проектодоговор:

– взаимният ангажимент на САЩ и Русия да не използват ядрени оръжия при никакви обстоятелства, както и подновяването на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и при невъзможността за едностранно излизане от него в бъдеще;

– забрана за намеса във вътрешните работи на друга държава по какъвто и да е начин, който може да причини дестабилизация на нейното правителство;

– замразяване на войната по съществуващата фронтова линия;

– ангажиментът за провеждане на референдуми през 2040 г.: общоукраински референдуми за външнополитическия курс на страната, както и референдуми под международен контрол във всички украински територии, анексирани от Русия по време на замразяването на войната;

– гаранции за извънблоковия статут на Украйна до 2040 г.;

– размяна на пленници по формулата “всички за всички”;

– Русия не се противопоставя на присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

Украински президент Зеленский

През април 2022 г. Украйна заяви, че за да се подходи към въпроса за мира, Русия трябва да изтегли войските си от украинските територии, завзети след 23 февруари с.г., т.е., след пълномащабната офанзива Това, според Киев, е едно от основните условия за подписване на мирен договор тогава. Сега от администрацията на президента на Украйна реагираха на новия “мирен договор“, предложен от Турция на Русия и Украйна, по следния начин: Украйна има безусловна Формула за мир, а тя съдържа десет точки:

– радиационна и ядрена безопасност;

– продоволствена сигурност;

– енергийна сигурност;

– освобождаване на всички затворници и депортирани лица (включително отвлечени украински деца);

– прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред;

– изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия;

– справедливост;

– противодействие на екоцида;

– предотвратяване на ескалацията;

– фиксиране на края на войната.

Именно по тази формула, а не по турски план, в Швейцария в средата на юни ще се проведе международна конференция. Какво ще постигне тя? Ще видим.(УВести)