Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРЪМП Е ГОТОВ ДА ПОДКРЕПИ УКРАЙНА, НО С КРЕДИТ: НЕКА ЕВРОПА ДАВА ПОВЕЧЕ!

Киев, 13 април 2024.- Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че републиканците са готови да подкрепят допълнителна помощ за Украйна, ако тя е под формата на заем, съобщава The Hill.

“Разглеждаме го и обмисляме да го направим под формата на заем, а не като подарък“, заяви Тръмп по време на среща с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън в имението си Мар-а-Лаго.

Много по-важно, обаче, според Тръмп, Европа да направи крачка напред и да дава  също пари. “Те трябва да се изравнят с нас. Ако не го направят както трябва, ще бъда много разстроен, защото те ще страдат много повече от нас“, каза бившият президент на САЩ.

По-рано Тръмп изрази скептицизъм относно американската помощ за Украйна, твърдейки, че подкрепата за Украйна не е жизненоважна за интересите на САЩ и че Европа трябва да предостави по-голямата част от помощта. Неговите възгледи оказват значително влияние върху съюзниците му в Конгреса, което затруднява преминаването на законопроекта за помощта за Украйна през контролираната от него Републиканска партия в Камара на представителите.

С месеци Вашингтон бави помощта за Украйна в размер на $60 млрд. за закупуване на предимно американско оръжие за украинската армия, защото въпросът не се поставя на дневен ред в Конгреса поради позицията на тръмпистите. Последиците от това е преминаване на стратегическата инициативи на фронта към Русия, превземане от тях на важен град Авдиивка край Донецк, опасност от оттеглянето от град Часив Яр – също много важен пункт, дефицит на снаряди за украинците и загуби сред тях.(УВести)