Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ УНИЩОЖИ ТРИПИЛСКАТА ТЕЦ В УКРАЙНА С НОВА КРИЛАТА РАКЕТА

Киев, 12 април 2024.- За да унищожат вчера Трипилската ТЕЦ в Киевска област, Московията използва най-новата си разработка – крилати ракети Х-69, които са с подобрени тактико-технически характеристики. Тези оръжия са по-смъртоносни и по-мощни от предишните модели.

Това съобщи Defence Express, позовавайки се на свои източници, които са имали достъп до изследването на отломките от ракети, ударили централата.

Обсегът на изстрелване на ракетата е около 400 км. Съответният обхват е по-висок от предишните модификации, които имаха радиус на действие до 300 км.

Х-69 е крилата ракета, произведена от руската военна индустрия, която има скорост, по-малка от звуковата, т.е., в сравнение с хиперзвуковата Х-47М2 “Кинжал”. Съответно, ракетата може да бъде изстрелвана от тактически самолети – многоцелеви Су-34 или Су-35.

Преди това експерти от Киевския научно-изследователски институт за съдебна експертиза вече публикуваха изследване на останките на обновената авиационна крилата ракета Х-69. Според тях, тези оръжия са започнали да се използват в някои случаи от 2023 г. Особеността на X-69 е квадратното, а не кръгло, сечение на корпуса. Модифицираната версия е с промени в обхвата на използване, скоростта на полета, както и насищането на бойната глава.

По време на масирана атака против Украйна на 11 април руснаците напълно разрушиха Трипилската ТЕЦ – най-големият доставчик на електроенергия в Киевска, Черкаска и Житомирска области. Според ръководството на централата, тя не подлежи на възстановяване.

След удара по Трипилската ТЕЦ външният ни министър Дмитро Кулеба заяви, че това можеше да бъде избегнато, ако украинската армия разполагаше с повече системи за ПВО, по-специално, “Patriot”. От тях в света има поне сто комплекса. “Бихме искали да имаме поне седем”, каза той.(УВести)