Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КЪМ КАКЪВ КРАЙ НА ВОЙНАТА СКЛОНЯВАТ УКРАЙНА?

Прокарват се две линии, но нито една от тях не предвижда родината ни да се върне към границата от 1991 г.

Киев, 10 април 2024.- Сред западните партньори са се оформили две течения. САЩ и Германия смятат, че не трябва да се бърза с приемането на Украйна в НАТО (и по-добре изобщо да не се допуска, защото може да се случи нещо лошо). Великобритания и Франция съвместно подкрепят присъединяването на Украйна към алианса, когато това стане възможно (т.е., няма да е скоро), пише в сайта на “Главком” анализаторът и политтехнолог Олександър Кочетков.

Различия има и в дефинирането на победната цел. За широката публика се използват две словесни конструкции. САЩ и Германия казват, че да не се допусне поражението на Украйна. Тандемът Великобритания и Франция искат Украйна да спечели.

От този украински пехотинец зависи, какво ще ти “позволят” – да победим или да не загубим

Но това са словесна еквилибристика. И какво е под нея? От различни аналитични материали и журналистически статии може да се разбере следното.

Германия е склонна да смята, че Украйна няма да бъде победена, ако Русия остави за себе си Крим и Донбас, и напусне други територии, завзети след 2022 г. Това е близо до “плана на Тръмп“ (който той отрича досега) и очевидно това е подходът, който Шолц възнамерява да обсъди с другаря Си следващата седмица.

Френско-британският тандем, на първо място, смята, че Донбас и Крим са прекалено много за агресора и е по-правилно да му се остави само Крим, но и то за известно време (докато Путин не умре), а след това да започне процедурата по връщане на полуострова на Украйна – нещо като връщане на Хонконг на Китай.

Съответно, англичаните и французите, които имат своите исторически сметки с Русия, подкрепят доставката на толкова много оръжия и финанси за Киев (дори позволяват въвеждането на техни войски – но на думи!), за да можем да напредваме и освобождаваме окупираните територии.

А САЩ и тези, които изповядват техния подход (за съжаление, те са много) смятат, че подкрепата на Украйна трябва да се оказва ограничено и дозирано, така че тя постепенно, контролирано да се оттегли от фронта. Докато официален Киев не узрее за водене на преговорите.

Проблемът е, че Великобритания и Франция сами няма да привлекат необходимата помощ за Украйна за прилагането на техния относително приемлив подход. Но САЩ и Германия са способни, но пък не искат да развалят окончателно отношенията си с Кремъл.

И имайте предвид, че Зеленский публично смекчи донякъде непримиримата си риторика по отношение на преговорите с Русия и сега допуска възможността за такива след освобождаването на териториите, окупирани след 2022 г.

Разбира се, всичко това се обсъжда с Китай, чиито отношения с Русия все повече заприличват на сюзерен и васал, поне по отношение на търговския баланс. А в Пекин се ръководят от принципа: всичко, което е икономически изгодно на Китай, е патриотично и правилно, колкото и цинично да звучи това.

Сащ нямат доказателства, че Китай помога на Москва във военно отношение…

Съответно, Китай смята Украйна за зона на изключителни интереси на Русия. Но Пекин е притеснен, че войната се проточва и САЩ и Европа са принудени да харчат парите си за производството на оръжия за Украйна, а не за закупуване на китайски стоки. Тоест Китай ще подкрепи прекратяването на военните действия в центъра на Европа при всякакви условия, независимо от степента, в която те отговарят на справедливостта и международното право. Основното е, че това помирение трябва да бъде дълготрайно и Китай да може да печели пари от възстановяването на разрушеното в Украйна, независимо от това кой и как ще контролира тези територии след мирните преговори.

Така стоят нещата около нас. Украйна продължава да се обръща към партньорите, да се надява на тях и така нататък. И критично малко се прави за осигуряване на приемлива преговорна позиция както с партньорите, така и с агресора за сметка на вътрешните украински способности.

Московията е убедена и убеждава всички (затова и Лавров посети Китай), че през лятото ще пробие фронта и ще наложи своите условия за капитулиране на Украйна. Но ние трябва да издържим, независимо от западната подкрепа. Нищо ново: всичко се решава на фронта, на когото да помага тилът.(УВести)