Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЛИЯТ ДОМ ЗАБРАНИ УКРАЙНА ДА АТАКУВА РУСКИ РАФИНЕРИИ, ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИН ЩЕЛИ ДА СКОЧАТ

Киев, 10 април 2024.- Украинските атаки по рафинерии в Русия могат да повлияят на световните енергийни пазари. Белият дом призова Украйна да се съсредоточи върху други военни цели.

Лойд Остин

Това заяви шефът на Пентагона генерал Лойд Остин на заседание на комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, съобщава Bloomberg.

“Подобни атаки могат да повлияят на световната енергийна ситуация. По-добре е Украйна да поразява тактически и оперативни цели, които могат пряко да повлияят на битката”, каза той.

Сенаторът републиканец Том Котън, обаче, остро възрази. “Струва ми се, че администрацията на Байдън не опасява от повишаване на цените в година на избори“, заяви политикът.

Критиките към думите на Остин относно атаките срещу руски петролни рафинерии дойдоха и от експертната среда.

“Много е изненадващо, че министърът на отбраната на САЩ говори това, защото става дума само руски петролни рафинерии. От военна гледна точка ограничаването на вътрешната наличност на транспортното гориво в Русия е съвсем ясно”, написа в “X” бившият служител на НАТО, експерт от Финландския институт за международни отношения Едуард Гюнтер Кристи.

Както беше съобщено, на 2 април дронове атакуваха руската петролна рафинерия в Нижньокамск, Татарстан. Става въпрос за рафинерия “Танеко” на руската компания “Татнефт”, намираща се на около 1300 км от фронтовата линия. Дронът удари съоръжението за първична преработка с капацитет 155 хил. барела петрол на ден, но щетите на съоръжението не са критични, казаха руски служители.

Според оценки на Ройтерс, през първото тримесечие на 2024 г. най-малко седем руски петролни рафинерии са спрели работа поради украински атаки с дронове. Ударите засегнаха капацитета за преработка на 4,6 млн. т нефт, или 7% от общия обем на преработка в Русия.

Поради опасенията от намаляване на производството, борсовите цени на бензина и дизеловото гориво в Русия тръгнаха нагоре.

В нощта на 23 март руски телеграм канали съобщиха за експлозии и пожар в друга руска рафинерия – Куйбишевска рафинерия в Самарска област. В предприятието е спрян един от двата първични преработвателни блока. Тогава заводът загуби половината от капацитета си.

В нощта срещу 15 март дронове атакуваха руската рафинерия в Калужка област. Повредено е оборудването на завода и е избухнал пожар.

На 13 март рафинерията в Новошахти в Ростовска област спря работа след атака с дрон. Това е най-големият доставчик на петролни продукти в южната част на Русия и единствената рафинерия в тази област. Общият му капацитет е 5,6 млн. т.

В същия ден дронове атакуваха рафинерията на “Роснефт” в Рязан, в резултат на което бяха повредени два блока за първична преработка на нефт. Те са 70% от капацитета на завода, но собственикът на завода крие размера на щетите.

В нощта на 12 март дронове атакуваха рафинерията на компанията ЛукОйл в Нижнигородска област, която също спря работата си. В резултат на удара този най-голям завод за преработка на петрол, който осигуряваше 53% от преработката в рафинерията, е спря да работи.(УВести)

Нашият коментар:

От края на миналата година Украйна е заложник на предизборната политическа борба в САЩ. В резултат на блокиране в Конгреса на $60 млрд. помощ, с която за украинската армия да бъдат закупени, подчертаваме, АМЕРИКАНСКИ оръжия и оборудване, ситуацията на фронта се влошава с всеки изминат ден с много жертви от нашата страна и изгубени територии. В момента Московия държи стратегическа инициатива и, без да жали войниците си, се стреми да окупира целия Донбас – Донецка и Луганска области, за да може Путин да влезе в длъжност като владетел на т.н. “нови региони”.

Но Белият дом се вайка да не скочат световните цени на горивата. Проливащата украинска кръв е нещо вторично. САЩ се провалиха като лидер на демократичния свят. Американският изолационизъм, към който Вашингтон се е придържал, например, до началото на Втората световна война, пламнала на 01 септември 1939 г., възмути дори сър Уинстън Чърчил, останал сам на сам с фашистката Германия чак докато японците не са ударили американската база в Пърл Харбъл в края на 1941 г. Едва гибелта на американските войници там накара Рузвелт да се включи във войната и то най-напред с военни доставки за Великобритания. Вторият фронт се появи едва на 06 юни 1944 г. с десантиране на армията на САЩ в Нормандия.(УВести)