Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ГОЛЯМА РУСКА ОФАНЗИВА” ПРЕЗ ЛЯТОТО? ЕКСПЕРТИ ОБЯСНИХА ЗАЩО ПУТИН БЪРЗА

Киев, 07 април 2024.- През лятото ще се проведе срещата на върха на НАТО и изборите за Европейски парламент, така че Путин иска да активира фронтовата линия до и по време на тези събития, за да говори със Запада на езика на силата.

Това мнение изрази украинският полковник от запаса, експерт Владислав Селезньов пред “Главком“.

Според него, подобни стремежи на Путин нямат нищо общо с реалността, тъй като руската армия няма да има време да натрупа ресурси преди началото на лятото.

“Руските висши служители могат да декларират всичко, но лъжат всеки път, когато си отворят устата. Путин иска да каже, например, вижте как можем да се възстановим дори от кратка пауза и да продължим нападателно. Но да искаш и да мечтаеш и да можеш са малко по-различни истории“, обяснява полковникът.

Микола Сунгуровский, директор на военните програми в украинския Център “Разумков”, също смята, че мащабна офанзива на РФ е малко вероятна.

Според него, сега се засилиха разговорите за настъпление, защото Путин очакваше Западът да намали помощта за Украйна. За известно време точно това стана. По-специално, поради информационните операции, които Русия провежда на Запад.

Те са готови да убиват в Украйна за $2 хил. месечно. Друга алтернатива – кражба – запой – затвор

“Сега просто наблюдаваме паузата в помощта, на която Путин разчиташе. Но също така виждаме, че тази пауза е към своя край. Затова точно сега той трябва да използва момента, за да постигне поне някакви резултати“, отбелязва анализаторът.

Пан Микола смята, натискът, който в момента изпитват въоръжените ни сили на изток, може да бъде допълнен, ако не с голямо настъпление, то поне с опити за пробив на отбраната в Северна Украйна. Според сметките на Путин, това може или да доведе до завземане на нови територии, които след това ще бъде много трудно за Украйна да върне, или ще накара Киев да прехвърли значителна част от украинските сили и ресурси от изток на север.

Сунгуровский добавя, че руснаците ще извършват щурмови действия в много посоки, ще търсят слаби места в нашата отбрана и там, където почувстват слабост, ще съсредоточат основния удар. Но, подчертава анализаторът, това са само планове на Москва.

“Сега руснаците планират да запушат дупките, които са се образували на източния фронт, и поне да създадат видимост на нова групировка на север. Русия може набере “хора“, но техническото им оборудване ще бъде проблем“, обяснява пан Микола.

Микола Сунгуровский отбелязва: колкото и да се фукат руснаците, те все още не са достигнали потенциала, който имаха в началото на войната, и едва ли ще го достигнат поради западните санкции. Още повече, че въоръжените ни сили всеки ден унищожават десетки единици руска техника.

Напоследък украинските военни успяха да стабилизират ситуацията на фронта. Русия, обаче, продължава офанзивата си. Това заяви Володимир Зеленский в интервю за CBS News. Но зимните месеци бяха много трудни.

Днес е 774-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 447510 (+820 за един ден), самолети – 347, хеликоптери – 325, танкове – 7074, ББМ – 13551, артилерийски системи – 11316, средства за ПВО – 749, реактивни системи за залпов огън – 1036, автомобили – 15071, дронове – 8956, кораби и катери – 26.(УВести)