Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ОЧАКВАНЕ НА “ГОЛЯМАТА ОФАНЗИВА” НА ПУТИН. ВОЕНЕН ЕКСПЕРТ ПРЕДПОЛОЖИ, КОГА И КЪДЕ

Киев, 07 април 2024.- Настъпателните действия на руската армия ще бъдат насочени към достигане на административните граници на Донецка и Луганска област, тъй като Москва винаги се води от политическите цели.

Това мнение изрази Сергий Згурец – директор на информационно-консултантската компания Defense Express.

Според експерта, основните направления ще бъдат тези, които са в момента – настъплението към Краматорск и Вугледар, т.е. към север и юг от Донбас. Всички сили, които сега се натрупват и формират, се устремяват към тези две области.

Руски ура-патриоти “За родину, за Путина” или… за $2 хил. месечно?

“Третият участък, който е спрян, е Купянското направление, където има 80-хилядна групировка, която също е в готовност за действие. Плюс ситуацията на юг (Роботине, Вербове), където става въпрос за изравняване на фронтовата линия. Всички останали направления, с изключение на посочените, са известни и там е възможна рязка динамика само, ако нашите сили се изтощят поради липса на личен състав и артилерия“, отбеляза експертът.

Според Згурец, всички ресурси, които руснаците натрупват, се използват за попълване на загубите и за формиране на отделни нови формирования. В същото време създаването на нови групировки се усложнява от липсата на персонал и техника. Анализаторът смята, че дори и при обявяването на нова мобилизация в Русия извън текущите показатели, някакво значително активизиране е възможно едва след около три месеца.

Но някои решават по този начин да приключат авантюрата си в Украйна – със суицид

“Що се отнася до настъплението през май-юни, като се има предвид способността на руснаците да натрупват сили в отделно направление през това време, то е невъзможно. Вероятно, когато нашият президент е говорил за това, той е използвал тези оценки като натиск върху западните политици да ускорят помощта“, обяснява експертът.

Сергий Згурец подчертава: от октомври миналата година настъпателните действия на противника продължават в седем направления, те не са отишли ​​никъде, интензитетът в различни посоки просто се увеличава или намалява.

“През това време резултатът от настъплението на противника в района на Авдиивка на запад беше… шест километра. Тоест, 80 хил. души личен състав успяха да ни избутат на шест километра навътре в нашата територия. И сега говорим за някакви нови направления, които трябва да се отворят с по-голям капацитет?“, подчертава експертът.

Според анализатора, опасност за Суми, Харков или Киев има само ако показателите за руския състав се измерват от 100 хил. плюс военни, събрани в отделен район. Експертите смятат подобно развитие на нещата за невъзможно.

Сега Русия планира да призове на редовна военна служба 150 хил. млади войници. “Това означава, че 150 хил., които трябва да бъдат уволнени в запас, принципно могат да бъдат убедени да подпишат договори и руската групировка в Украйна да се увеличи с още 150 хил. личен състав. Това е максимум. Сега трябва да видим, накъде ще бъде насочен този личен състав и да наблюдаваме темповете на формиране на новите 16 бригади, 14 дивизии и онези две общовойскови армии, за  чието създаване говори руският военен министър Шойгу“, отбеляза анализаторът.

Сергий Згурец добави: ако в съществуващите структури бъдат включени 100 000 наборници, уволняващи се в запас тази пролет, пак ще отнеме до два месеца. Но темповете на осигуряване на нови бригади с бронирана техника и артилерия изостават.(УВести)