Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА ЧАСИВ ЯР СЕ ВОДЯТ ОЖЕСТОЧЕНИ БОЕВЕ, НО ГРАДЪТ Е ПОД КОНТРОЛ НА УКРАЙНА

Киев, 06 април 2024.- Часив Яр – град в Донецка област, въпреки ожесточените боеве на изток от него, остава под контрола на украинската армия. Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирский.

Според генерала, най-тежките боеве днес продължават в районите на Первомайский и Водяний, както и източно от Часив Яр, където врагът се опитва да пробие отбраната на украинските войски.

“Часив Яр остава под наш контрол, всички опити на противника да пробие към населеното място са неуспешни“, каза Сирский.

Той отбеляза, че сега ситуацията е особено трудна:

–  Бахмутско направление – в районите източно от Часив Яр и Клишчиивка;

Олександър Сирский

– Авдиивско направление – в районите Бердичив, Орливка, Водяний, Первомайский;

– Новопавливско направление – в района на Новомихайливка.

На 05 април в интервю за LIGA.net командирът на батальона за безпилотни летателни системи “Ахилес” към 92-а бригада Юрий Федоренко каза, че руските нашественици натискат най-много в посока Часив Яр от март насам и имат там тактически успехи, но не са “максимално критични” за нас.

На 04 януари 2024 г. представител на Сухопътните войски съобщи, че Часив Яр е следващата цел на окупаторите, тяхната минимална задача е да превземат този град за по-нататъшно настъпление и излизане към административните граници на Донецка област.

На 08 февруари тогавашният командващ на Сухопътните войски Олександър Сирский каза, че противникът се опитва да пробият украинската отбрана в района на Часив Яр.

На 05 април руската пропаганда заяви, че техните войски са навлезли в предградията на Часив Яр, но от украинската армия отрекоха това.

Руският диктатор Путин възложи на войските си да стигнат до административните граници на Донецка и Луганска области, които са включени в конституцията на РФ като “нови региони”, до деня на встъпването му в длъжност за нов 6-годишен мандат. В момента Москва контролира само част от тези области.(УВести)

Нашата справка:

Часив Яр е град в Бахмутски район, Донецка област. Административен център на градска община Часовоярска. Население 14 хил. (2011 г.). Статут на град има 1938 г.

Градът се намира на 10 км от град Бахмут и на около 65 км от областния център Донецк.