Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТЕРАКТ В “КРОКУС СИТИ ХОЛ”: ПУТИН УСПЯ ДА ЗАСИЛИ МОБИЛИЗАЦИЯТА В АРМИЯТА СИ

Киев, 04 април 2024.- Диктаторът на Русия Владимир Путин, изглежда, е постигнал целта, “експлоатирайки” терористичната атака и трагедия от 22 март, когато в концертната зала “Крокус Сити Хол” край Москва за загинали над 140 души. В Русия се наблюдава нечувана активност във военните окръжия, се посочва в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

“Министерството на отбраната на Русия съобщи на 03 април, че руските военни окръжия регистрират значително увеличение на броя на мъже, които кандидатстват за военна служба по договор в цяла Русия“, акцентират там.

Руското МО съобщи, че през последните 10 дни почти 16 хил. руснаци са изявили желание да подпишат договор за военна служба.

“Повечето от кандидатите посочват, че основният им мотив да подпишат военния договор е “отмъщение“ за жертвите на терористичния акт в “Крокус“, отбелязват анализатори.

ISW казва: ако подобни съобщения на руското МО са верни, тогава информационната операция на Кремъл, “експлоатираща” събитията в “Крокус”, може да смята за успешна. “Страхът и нестабилността, които атаката на Ислямска държава (ИД) посея в руското общество, вероятно да са подтикнали някои руски граждани да се запишат за военна служба“, предполагат експерти.

В същото време те припомнят, че терористичната атака в Подмосковието беше съпътствана от мощна информационна кампания на Руската федерация. Москва се опита да създаде впечатлението, че руснаците все повече подписват военни договори в стремежа да отмъстят на “Крокус”.

Основната цел на такава “картина“ е да бъдат убеди другите също да отидат на службата според “стадния” принцип. “Москва се стреми да оправдае своите дългосрочни военни усилия в Украйна“ – именно затова се провежда тази информационна операция, обобщава ISW.

Въпреки признанията от страна та ИДИЛ за терора в “Крокус”, Москва продължава да търси “украинската следа” и да обвинява Украйна в “съучастие”, без да посочва никакви доказателства.(УВести)