Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТАНА ИЗВЕСТНО КАК УКРАЙНА УДАРИ ЗАВОД ЗА “ШАХЕДИ” В ТАТАРСТАН

Киев, 04 април 2024.- Украйна използва нов дрон за $90 хил. за унищожителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от общата авиация, превърнат в дрон камикадзе.

Както пише Forbes, този дрон е атакувал индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлек спортен самолет местно производство, заменили са пилотираното му управление с роботизирано и са го напълнили с експлозиви.

Видеото от атаката вероятно показва самолет Aeропракт A-22, който е превърнат в дрон. Това е едновитлов спортен самолет с високо крило, който може да побере двама членове на екипажа.

Украински лекомоторен самолет А-22

“Фактът, че украинците успяха да превърнат А-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в град Елабуга, който сглобява разработените от Иран безпилотни дронове “Шахед”, и общежитието за специалисти, сглобяващи тези дронове, няма да е последният за този нов тип на дрон”, пише изданието.

Прост и надежден, A-22 може да се преобразува в дрон. И което е не по-малко важно, той е произведен в Украйна – цената му е само $90 хил.

Дрон, базиран на А-22, способен да измине близо 1000 км през руската ПВО, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви и удари с висока точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

“Производството на дрон A-22 е мащабно. Следователно, очакваме, че атаки с него ще бъдат още“, каза украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

A-22 е типът самолет, който всеки любител пилот със среден клас може да закупи за забавление, летейки над местни летища.

Изданието пише, че не знае как точно украинците са превърнали А-22 в дрон-убиец, но не е трудно да се досети. През 2019 г. ВВС на САЩ премахнаха седалките и елементите от управлението от лек самолет Cessna 206 от 1968 г. и на тяхно място инсталираха комплект компютърни сервосистеми.

Украински дивизион крилати ракети с морско базиране “Нептун”

“Системата поема управлението, натиска лостовете, контролира дросела, завърта съответните превключватели и чете данни от арматурното табло точно както прави пилотът. В същото време системата използва сензори като GPS и инерционен измервателен блок за определяне на ситуацията и събиране на информация, анализира тези детайли, за да вземе решения как най-добре да контролира полета”, обясняват в изследователската лаборатория на ВВС на САЩ.

“Представете си, че можете бързо и достъпно да конвертирате самолет от общата авиация като Cessna или Piper в безпилотен летателен апарат, като извършите автономен полет и след това го върнете към първоначалната му пилотирана конфигурация. Всичко това се постига без да се правят постоянни модификации на самолета ”, каза авиационният експерт Алок Дас.

Британска крилата ракета Storm Shadow

“А-22, превърнат в дрон, струва по-евтино от украинската крилата ракета “Нептун“, през 2022 г. потопила руския крайцер “Москва”. Цената на тази ракета е $500 хил. Други крилати ракети, например, британските Storm Shadow, които Украйна получава, струват $3 млн. Освен това, A-22 с има радиус на действие не по-малък от 1000 км, докато при “Нептун” и Storm Shadow той е 320 км”, пише изданието.

Основният недостатък на А-22 в сравнение с крилати ракети е ниската му скорост: най-много 200 км в час срещу 965 км в час при Storm Shadow. На теория това прави базирания на А-22 дрон уязвим за руската ПВО. На практика ПВО на руснаците е разпръсната по цялата територия на Русия и украинските дронове имат много вратички, през които да стигнат до целта.(УВести)