Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АКО РУСИЯ ТРЪГНЕ В НАСТЪПЛЕНИЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО, УКРАЙНА МОЖЕ ДА НЕ ИЗДЪРЖИ

Киев, 03 април 2024.- Източници сред високопоставени украински офицери казват, че в случай на нова офанзива на руснаците през лятото има голям риск фронтовата линия да се срине. Според събеседниците, Украйна се нуждае от дронове, гаубици и стотици хиляди снаряди и ракети. За това пише Politico.

“Според високопоставени украински офицери, които са служили под командването на генерал Валерий Залужний – бивш главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, военната перспектива е много мрачна.

Офицери казват, че има голям риск фронтовата линия да се срине навсякъде, където руските генерали решат да съсредоточат офанзивата си. Освен това, поради много по-голям брой и управляеми авиационни бомби, които унищожават украинските позиции от няколко седмици, Русия вероятно ще успее да “пробие фронтовата линия и да я унищожи в някои райони“.

Един от високопоставените военни източници каза, че “нищо не може да помогне на Украйна сега, защото няма сериозна технология, способна да компенсира голямата маса войски, които Русия вероятно ще хвърли. Ние нямаме такава технология и Западът няма я в достатъчно количество“.

Според него, само украинската стабилност и издръжливост, както и грешките на руското командване могат да променят мрачната динамика.

Украинската армия се нуждае от 4 млн. такива и подобни снаряди

Висши украински офицери също напомниха, че да се надяваме на руските грешки не е стратегия, и те припомниха с горчивина грешките, които според тях са подкопали украинската съпротива от самото начало – грешки, допуснати както от Запада, така и от Украйна.

Те също се изказаха зле за забавянето на Запада, твърдейки, че доставките и оръжейните системи са пристигнали твърде късно и в недостатъчен брой, за да дата предимство. Един от офицерите каза, че тогава “Залужний нарече това настъпление като “война на един шанс“.

Изданието отбелязва, че сега всичко зависи от това къде Русия реши да съсредоточи силите си в настъплението, което се очаква да започне през лятото: “Може да се говори от Харков и Суми на север до Одеса на юг – броят на ракетни удари и удари с дронове, насочени към инфраструктура, което сега затруднява предположението къде ще бъде нанесен основният удар”.

Украинските офицери отбелязаха, че сега се нуждаят от повече основни конвенционални оръжия, както и от безпилотни самолети: “Имаме нужда от гаубици и снаряди, стотици хиляди снаряди и ракети“. Според източник на Politico, Украйна се нуждае от 4 млн. снаряда и 2 млн. дрона.

Офицерите подчертаха, че имат нужда и от много, много повече войници. В момента в Украйна няма достатъчен брой мъже, готови да воюват на предната линия, и това усложнява проблема с недостатъчната подкрепа от Запада. Същевременно “Русия сега събира ресурси и ще бъде готова да започне голяма офанзива около август или може би дори по-рано“.(УВести)