Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА АТАКУВА РУСКИ РАФИНЕРИИ С ДРОНОВЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Киев, 02 април 2024.- Днес властите на Татарстан се оплакаха от атака с дронове по предприятия в гр.Елабуз и гр.Нижньокамск, в резултат на което имаше експлозия и жертви. Съобщава се, че в Елабуз се сглобяват дронове “Шахед”.

Също днес CNN съобщи, че Украйна произвежда дронове с изкуствен интелект, с които успешно атакува рафинериите на Русия.

Знае се, че украинските дронове успешно летят до Москва, Рязан и други руски градове, където се намират големи петролни рафинерии на РФ. Руската ПВО не може да се справи, така че атаките са все по-успешни.

Тези смели украински удари нанасят поражения на огромната петролна и газова индустрия на Русия, която въпреки западните забрани за внос и таван на цените, остава най-големият източник на приходи за военната икономика на Москва.

“Атаките са станали възможни благодарение на използването на дронове с по-голям обхват и подобрени възможности, някои от които дори са започнали да интегрират базова форма на изкуствен интелект (ИИ), за да им помогнат да се ориентират и да избягват препятствията“, каза източник, близък до украинската програма за дронове .

“Точността по време на заглушаване се постига чрез използването на изкуствен интелект. Всеки дрон има терминален компютър със сателитни и теренни данни. Полетите се координират предварително с нашите съюзници и дроновете следват полетен план, така че да можем да поразяваме цели с точност до метър“, казва източникът.

CNN пише, че подобна точност е станала възможна благодарение на дроновите сензори. Апаратът има “машинно зрение”, което е форма на ИИ. Дронът всъщност е обучен да идентифицира географията и дестинацията, към която се движи.

Ноа Силвия, анализатор в Royal Joint Services Institute, британски мозъчен тръст, каза, че такива машини не трябва да комуникират със сателити, защото са напълно автономни.

Крис Линкълн-Джоунс, бивш британски военен офицер и експерт по борба с дронове и изкуствен интелект, каза, че нивото на “интелигентност” в дроновете все още е много ниско.

“Но дори такова ниво на автономност не е било наблюдавано досега при дронове, все още сме в ранните етапи на потенциала на тази технология“, каза той пред CNN.

Министерството на отбраната и Службата за сигурност на Украйна отказаха да коментират информацията за дронове с изкуствен интелект.

Изданието отбелязва, че Украйна е изградила пълноценна индустрия за дронове, което й е дало технологично предимство срещу много по-голямата работна сила и по-добре подготвеното индустриално оборудване на Русия.

Украйна разчита в голяма степен на безпилотни самолети от началото на пълномащабното нахлуване, съсредоточавайки усилията си върху развитието на технологиите и вътрешното производство.

Няколко експерти, с които се свърза CNN, казаха, че Украйна не удря съоръжения за съхранение на петрол, а съоръжения за дестилация, където суровият петрол се преработва и превръща в гориво или други производни.

Ноа Силвия смята, че тези атаки могат да имат по-голямо въздействие върху руската икономика от настоящите санкции.

Експертите също смятат, че Украйна няма да се ограничи само до атаки срещу рафинерии. Някои от най-големите петролни пристанища на Русия, отговорни за около две трети от износа на суров петрол и петролни продукти, са в обхвата на украинските дронове, добавя CNN.(УВести)