Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВИ СА ПОСЛАНИЯТА, КОИТО ФРАНЦИЯ ИСКА КИТАЙ ДА ИЗПРАТИ НА РУСИЯ

София, 01 април 2024.- Париж очаква от Китай да изпрати “много ясни послания” на близкия си партньор Русия, за да има мир в Украйна, пише “Свободна Европа“.

Това заяви френският външен министър Стефан Сежурне днес в Пекин, където разговаря с китайския си колега Ван И.

Новината идва на фона на стремежа през последните години Франция и Китай да укрепват отношенията си. По време на срещите си в Париж през февруари Ван И каза на президента Еманюел Макрон, че Пекин оценява “независимата” позиция на страната му. В същото време, обаче, Париж също така се опитва да окаже натиск върху Пекин заради близките му връзки с Кремъл, които още повече се задълбочиха след руското нахлуване в Украйна преди повече от две години.

Въпреки че Китай твърди, че е неутрална страна, призовавайки за спиране на бойните действия в Украйна и уреждане на конфликта с политически цели, той е критикуван за отказа си да осъди Москва за нейната офанзива. За Пекин руско-украинската война остава да бъде само “конфликт”.

За разлика от Пекин, Париж се превърна в един от най-твърдите съюзници на Киев. През февруари, например, Макрон дори не изключи възможността за разполагане на войски в Украйна. Вчера френският министър на отбраната Себастиен Лекорню съобщи, че страната му ще достави стотици използвани бронетранспортьори и нови ракети земя-въздух на Украйна.(УВести)