Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСУ РАЗГРОМИ ГОЛЯМА РУСКА БРОНЕТАНКОВА КОЛОНА НА АВДИИВСКОТО НАПРАВЛЕНИЕ

Киев, 01 април 2024.- Миналата събота украинските защитници успяха да отблъснат една от най-големите руски танкови атаки край Авдиивка (близо до Донецк). Също така, украинците нанесоха съкрушително поражение на врага – руснаците загубиха една трета от своите танкове, пише Forbes.

Русия атакува с 36 танка и 12 бойни машини по пътя от окупираното  село Тоненке до село Уманске. Украинската 25-а бригада забеляза тази колона и мощно я удари. Подчертава се, че украинската армия унищожи 12 танка и 8 БМП.

“Как 25-а бригада разби тази руска танкова колона, не е напълно ясно от визуалните доказателства за последиците от битката. Но не е трудно да се досетите. Стандартната отбранителна тактика на украинските войски е да използват дронове за откриване на руска щурмова група и унищожаването й с точен артилерийски огън“, пише изданието.

В същото време, дори ако руснаците наистина са постигнали поне някои предимства на цената на тези 20 машини, то придобивката е скромна. В деня след нападението Центърът за отбранителна стратегия описва боевете около Тоненке като “позиционни”, което означава, че нито една от страните не е напреднала значително.

Както отбелязва изданието, такава скъпоструваща атака от страна на РФ подчертава две противоречиви тенденции. По-специално, ако няколко седмици преди съботния щурм руските полкове и бригади пускаха напред предимно пехота за настъпление западно от Авдиивка, то през последните дни всичко се промени и противникът в това направление използва бронирани превозни средства.

“Фактът, че украинците могат да постигнат толкова впечатляващ резултат в противоборство с добре въоръжени руснаци, показва следното: въпреки трудностите с недостига на ключови боеприпаси, украинските бригади все още са в състояние да изградят твърда защита – често използвайки комбинация от мини, артилерия, противотанкови ракети и дронове“, пише Forbes.

Според американския институт за изследване на войната (ISW), руското командване може да подготвя настъпление в западната част на Донецка област, надявайки се да се възползва от постоянното, но незначително напредване на руските войски в този сектор. Подчертава се, че окупаторите струпват личен състав по направлението Харков-Луганск, край Бахмут, край Авдиивка и в западната част на Запорожка област. Целта е да стигнат до административните граници на Донецка и Луганска области, т.н. ДНР и ЛНР, които в руската конституция вече се водят като техни региони.

Руските загуби от началото на войната възлизат почти на 443 хил. убити и ранени

Анализаторите на ISW, обаче, смятат, че руското командване едва ли ще има ресурси, включително човешки, да предприеме координирана широкомащабна офанзива по няколко оперативни направления.

Същото мнение споделя и генерал Бен Ходжес – бивш командващ на силите на САЩ в Европа. Според него, въпреки възможността на Москва да мобилизира всеки месец 30 хил. войници (всеки месец руската армия губи именно толкова), тя няма да успее да ги обучи и оборудва със съответната техника.

Днес е 768-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 442880 (+710 за един ден), самолети – 347, хеликоптери – 325, танкове – 6986, ББМ – 13321, артилерийски системи – 11082, средства за ПВО – 744, реактивни системи за залпов огън – 1023, автомобили – 14752, дронове – 8757, кораби и катери – 26.(УВести)