Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ ПОДГОТВЯ НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ПРАТКА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

София, 01 април 2024.- България подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, който във финансово изражение ще е в пъти по-голям от предаденото въоръжение и боеприпаси на Киев до момента. За целта обаче ще трябва да има ново решение на Народното събрание, като правителството вече е внесло предложение по темата, обясни военният министър Тодор Тагарев миналата сряда, съобщава “Медиапул“.

Тодор Тагарев

Вчера пред бТВ той потвърди, че стоте БТР-а, за които го критикуват ГЕРБ и ДПС, още не са изпратени, но отново припомни, че те са от резервите на МВР, а не от тези на МО.

Тагарев не посочи конкретно какво въоръжение и боеприпаси предстои България да изпрати на Украйна и отказа да отговори публично на депутатски въпрос дали става въпрос за зенитно-ракетни комплекси C-300.

В четвъртък министърът ще даде информация по темата и в пленарна зала, където заедно с премиера Николай Денков ще отговарят на въпроси за правителствената визита в Киев и военната помощ.

Тодор Тагарев обясни, до момента стойността на изпратената на Украйна помощ е 47 млн. евро, като 34 млн. евро са били дадени от сегашното правителство. И БТР-те съвсем не са най-важната част от нея. Сега депутатите ще имат възможност да подкрепят най-мащабния пакет. “Финансово ще бъде в пъти по-голяма помощта от предоставеното до момента”, каза още министърът.

Украинската армия все още очеква да получи тези машини

Пред парламентарната комисия по отбрана Тагарев уточни, че България очаква да бъде компенсирана частично от партньорите ни в НАТО и ЕС за военната помощ. Предполага се България да получи по Европейския механизъм за подкрепа на мира 54% от стойността на помощта.(УВести)