Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ СМЕНИ ТАКТИКАТА, АКТИВНО ОБСТРЕЛВА ТЕЦ И ВЕЦ В УКРАЙНА

Киев, 30 март 2024.- Руските окупатори, вероятно, са разширили набора от цели за атаки против критична инфраструктура на Украйна, включително водноелектрически централи (ВЕЦ). Това се посочва в доклад на анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

Американски експерти припомниха, че по време на атаките на 28-29 март руснаците са обстреляли Канивската и Днестровската вВЕЦ в Черкаска и Чернивецка област. Украински официални лица съобщиха, че вражеските удари са били насочени и срещу неуточнена критична инфраструктура в Ивано-Франкивска и Днипропетровска области. На 22 март окупаторите са сериозно повредили ВЕЦ “Днипрогес” (на снимката горе) в Запорожие, поради което това съоръжение вероятно няма да работи известно време.

ISW по-рано оцени, че руските удари по украински енергийни съоръжения може да са насочени към подкопаване на отбранителните и промишлени способности на Украйна и че руските сили, вероятно, се опитват да използват момент, когато Украйна изпитва недостиг на ракети за ПВО, и се опитват отново да нарушат енергийната система и енергийния баланс на страната.

“Новият модел на руски удари срещу украински язовири и ВЕЦ е значителна повратна точка и ескалация на ударната кампания на Русия против Украйна. Руските войски досега не са нанасяли дългосрочни ракетни удари по украинска енергийна инфраструктура, по-специално, по язовири и ВЕЦ“, отбелязват анализатори.

Ще припомним, че през нощта и сутринта на 22 март украински енергийни обекти в редица региони на Украйна бяха поразени от масиран руски удар. По-специално, осем руски ракети удариха “Днипрогес”. Сега тази централа не работи. Освен това, по време на атаката на 22 март руснаците унищожиха една от най-големите ТЕЦ в Харкивска област – Змиивска. Почти във всички региони на страната има жесток режим на тока.(УВести)