Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ МОЖЕ ДА СТЯГА НОВА МОЩНА ОФАНЗИВА ПРЕЗ ЛЯТОТО, ПИШЕ THE ​​ECONOMIST

Киев, 29 март 2024.- Има опасения, че Русия ще започне нова голяма офанзива от началото на лятото и способността на Украйна да се противопостави този път изглежда “не толкова сигурна“, смята The ​​Economist.

В статията се съобщава, че поради заплахата от ново настъпление на Руската федерация, Украйна трябва спешно да мобилизира повече войски и да изгради по-надеждна защита на фронтовата линия.

Според изданието, безизходицата, в която е изпаднала военната помощ за Украйна от САЩ, рискува да позволи на Русия да пробие “неадекватните отбранителни линии“ на Украйна.

The ​​Economist пише, че терористичната атака в концертната зала на “Crocus City Hall” на 22 март може дори да улесни тази задача за руския диктатор Владимир Путин, тъй като той я използва, за да заяви, че Русия трябва да бъде силна “пред кръвожадни врагове”.

В статията също така се отбелязва, че опитите да мобилизира нова жива сила в Украйна “затънаха в демократичния процес“, тъй като в проектозакона за мобилизацията бяха внесени над хиляда поправки, а президентът Володимир Зеленский, вероятно, се опасява от непопулярността на решенията му и липса на средства.

Освен това, изданието пише, че Украйна много закъснява с укрепването на собствените си отбранителни позиции. Украинското правителство “все още мечтае за ново контранастъпление“ и смята, че настоящата фронтова линия може “да се превърне в граница“, която “отрязва част от страната и я лишава от по-голямата част от достъпа й до морето“. Според изданието, Зеленский се страхува от идеята, че сегашната фронтова линия може да стане основа за бъдещи мирни преговори. “Но опасността вече е толкова голяма, че това не е най-лошия вариант“, се казва в статията.

Подчертава се, че Украйна е започнала да изгражда отбранителни структури, по-специално, поставянето на “зъби на дракона“ едва през последните седмици и че е трябвало да започне много по-рано. “Дано да не е твърде късно“, завършва статията.

По-рано Институтът за изследване на войната (ISW) написа, че войските на страната-агресор най-вероятно ще продължат настъпателните операции до пролетта на 2024 г. и ще се подготвят за лятна офанзива.

На 22 март командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Олександър Павлюк заяви, че Русия създава групировка от над 100 хил. души и не е изключено ново настъпление на противника през лятото.

Руското издание “Верстка”, позовавайки се на източници, съобщава, че руското военно командване се надява “да проведе настъпателна операция около Харкив” чрез увеличаване на числеността на войските в бъдеще. Анализаторите на ISW отбелязаха, че подобна операция би създала сериозни проблеми както за руските сили, участващи в операцията, така и за по-широката кампания на окупаторите в Украйна, като към момента няма признаци за нейната подготовка.(УВести)