Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ЗНАЕЛ ЗА ПОДГОТОВКАТА НА ТЕРАКТ В “КРОКУС СИТИ” ОЩЕ НА 15 ФЕВРУАРИ

Киев, 28 март 2024.- Руските власти са знаели за подготовката на терористична атака в търговски център “Крокус” край Москва повече от месец.

Генерал Кирило Буданов

Това заяви Кирило Буданов – ръководител на Главно управление “Разузнаване” (ГУР) към МО на Украйна, по време на Третия международен форум за стратегически комуникации.

“Най-малкото на 15 февруари 2024 г. Русия знаеше за подготовката. Ще ви кажа повече, тази информация е минала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия. Оттам е отишла в Москва. И нека да не разказват приказки, че станалото там се е появило отникъде“, каза Буданов.

Той допълни, че Русия е знаела откъде ще дойдат бойните групи, през кои две държави се придвижват на територията на държавата-агресор.

“Защо допуснаха това – има няколко варианта. Първият е, както им е обичайно, битка между т.н. “кулите на Кремъл”, за да отстранят сега няколко високопоставени лица. Друг вариант е, че, всъщност, са подценили мащаба на това, какво може са стане. Мислеха за нещо по-локално и искаха да обвинят Украйна за всичко“, предположи шефът на военното ни разузнаване.

Генерал Буданов отбеляза, че Кремъл вече три пъти е променил версията за случилото се в “Крокус Сити” край Москва, опитвайки се поне по някак си да свърже така наречената “украинска следа” с терористичната атака.

“Появиха се обясненията на Патрушев (Николай, секретар на съвета з сигурност на Русия) и Бортников (Александър, директор на ФСБ/КГБ), които ме обвиниха лично и че въобще Украйна е направила всичко това. Това са глупости. Между другото, ако засегнахме този болен въпрос, въпреки че Русия е враг, не одобрявам на терористични актове против цивилни“, каза Буданов.

Шефът на украинското разузнаване добави, че Русия сама е сеела хаос и самоуверено е вярвала, че може да го контролира.

“Има такъв постоянен израз, дори истината. Той витае в средата на специалните служби: всеки се опитва да създаде контролиран хаос. Абсолютно всички повече или по-малко сериозни организации са се опитвали да направят това в различни моменти. И аксиомата е че никой от тях не можеше да го направи контролирано. В “Крокус Сити” се получи същото”, завърши началникът на ГУР.

Припомняме, че вечерта на 22 март имаше стрелба в “Крокус Сити хол” в Подмосковието. По-късно в сградата е избухнал пожар. Сутринта на 23 март шефът на ФСБ докладва на Путин за задържането на 11 души, включително “всичките четирима терористи“. По последни данни, 143 души са загинали в резултат на стрелбата в “Крокус Сити хол”.

Руският диктатор Владимир Путин заяви, че терористите, открили огън в тази концертната зала, са имали намерение да избягат в Украйна, където им уж е бил “подготвен коридор”.(УВести)