Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТЕРАКТЪТ В “CROCUS CITY HALL” ПОКАЗА ТРИ СЛАБИ МЕСТА НА ПУТИН, СМЯТА THE TIMES

Киев, 27 март 2024.- Терористичната атака в “Crocus City Hall” край Москва разкри нестабилността на позициите на Путин, неподготвеността на апарата му за сигурност за нови заплахи и ниската достоверност на военната реторика на режима. За това пише британският вестник The Times.

Отбелязва се, че поредицата от събития в Русия показва как Путин постепенно губи контрол над събитията в страната.

“Войната в Украйна и де-факто глобалният й характер лиши ли го от по-тясното виждане. Едно нещо може да се каже със сигурност: обикновените руснаци, които си въобразяваха, че гласуват за доверен лидер, сега се страхуват от бъдещето“, пише изданието.

Формират се три сценария за случилото се в концертната зала, подчертава изданието:

– това беше операция под чужд флаг, за да се представят терористите като украински съучастници, въпреки че Москва няма никакви доказателства, и по този начин да се предизвика обществен гняв против Киев и да се легитимира общата мобилизация;

– Путин може да използва терористичната атака като начин да замрази войната в Украйна и да се съсредоточи върху по-обща война против тероризма;

– Путин вече е изгубил контрол, позволявайки вътрешните борби да вземат връх.

“Завръщането на ислямисткия терор в Русия беше както предвидимо, така и пренебрегнато. Намесата на Путин в Сирия в подкрепа на касапина Асад му спечели малко приятели. Централноазиатските републики усещат неговата слабост… Путин, вероятно, ще предложи сътрудничество чрез споделяне на разузнавателна информация за ИДИЛ с Турция, Китай, Иран и Северна Корея“, се казва в статията.

В руските служби смятат, че тези хора са… терористи на ИДИЛ

Ще припомним, че на 22 март вечерта започна стрелба в концертната зала “Crocus City Hall” край Москва. Хора във военни униформи хладнокръвно са открили огън с автомати. На кадрите от мястото се вижда, че нападателите са поне петима. По-късно концертната зала се запали, над нея се виждаха облаци черен дим. Очевидци съобщиха още, че е имало взрив. Досега е известно за убити 139 души, над 360 са ранени, включително 11 деца. Властите арестуваха 11 лица, предимно таджики.(УВести)