Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВЕТОВНАТА БАНКА ОДОБРИ $1,5 МЛРД. ЗА УКРАЙНА ПОД ГАРАНЦИЯТА НА ЯПОНИЯ И АНГЛИЯ

Киев, 27 март 2024.- Вчера Бордът на директорите на Световната банка одобри заем от $1,5 млрд. за Украйна в подкрепа на политика за развитие, съобщиха от пресслужбата на финансовото ни министерство.

Отбелязва се, че средствата ще бъдат предоставени под гаранцията на Япония – $984 млн., и под гаранцията на Великобритания – $516 млн.

В същото време, за да се намалят разходите за обслужване на кредитните задължения на Украйна в рамките на заема DPL2024 за следващите години, споразумението за заем DPL предвижда капитализация на лихвата в размер на $99,54 млн. от японски средства.

Подчертава се, проектът DPL е системен проект, насочен към подкрепа на прилагането на реформите в Украйна, а средствата се кредитират в общия фонд на държавния бюджет на един транш въз основа на резултатите от задачите, изпълнени преди подписване.

Основните насоки на реформите се отнасяха до подобряване на корпоративното управление, стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници, въвеждане на аграрни ноти като нов инструмент за получаване на финансиране от фермерите и укрепване на финансовия сектор чрез подобряване на достъпа на бизнеса до финансиране.

СБ също така ще следи имплементиране на митническия и данъчен опит на ЕС в украинското законодателство, подобряване на фискалната политика и регулиране на капиталовите пазари, осигуряване на прозрачност и отчетност на клиентите в електронната система за обществени поръчки.

Очаква се средствата да постъпят в държавния бюджет на Украйна до края на март тази година.

Очаква се средствата да постъпят в държавния бюджет на Украйна до края на март тази година.

Към края на м.г. държавният и гарантиран от държавата дълг на Украйна възлиза на $145,32 млрд., което представлява 88% от БВП.(УВести)