Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАКРОН РАЗГЛЕЖДА ПЕТ СЦЕНАРИЯ ЗА УЧАСТИЕ НА ФРЕНСКИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА

Киев, 27 март 2024.- Президентът на Франция Еманюел Макрон обмисля пет сценария за участие на френски войски във войната на Украйна с Русия, което предизвика явно безпокойството на Белия дом, който иска да избегне всякаква ескалация. Париж допуска дори пряк сблъсък с руски войски, пише Le Figaro.

Еманюел Макрон

Според първия сценарий, Франция може да отвори заводи за производство и поддръжка на оръжие на територията на Украйна.

Вторият сценарий включва участието на френските военни в обучение и разминиране.

Третият сценарий се отнася до защитата на град Одеса. Според този вариант, там могат да бъдат разположени френски военни със системи за противовъздушна отбрана, в частност, за защита на “зърнения коридор” по Черно море. Трябва да се отбележи, че по-рано Макрон предположи, че през следващата година ще бъде принуден да “изпрати част от хората си в Одеса“.

Четвъртият сценарий предполага използването на френски войски за улесняване на украинската армия при изпълнението на други задачи в други зони на фронта. По-специално, според този сценарий, френските военни могат да защитават границата с Беларус.

Петият сценарий предвижда “конфронтация в окопите”, т.е. участие на френски войски във военните действия заедно с украинците.

Освен това, медиите пишат, че едни тези сценарии могат да доведат до различна степен на ескалация на войната, от което се страхува Вашингтон, а други или не предполагат такава или  тя е малко вероятна.

Ще припомним, че френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО не трябва да изключва въвеждането на войски в помощ на Украйна. В същото време той подчерта, че в момента няма консенсус сред европейските страни по този въпрос.(УВести)