Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КУЛЕБА ЕМОЦИОНАЛНО КЪМ ЗАПАДА: “ДАЙТЕ НИ ПРОКЛЕТИЯ “PATRIOT”

Киев, 26 март 2024.- Ръководителят на външното ведомство на Украйна Дмитро Кулеба, след нестихващите удари с балистични ракети по Родината му, призова западните партньори да предоставят повече системи за ПВО. За това съобщава Politico, за което той даде интервю.

Както отбелязва изданието, че само час преди срещата на Кулеба с екипа на Politico руснаците удариха Киев с хиперзвукови ракети.

“Дайте ни проклетия “Patriot”. Ако имахме достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно американските, щяхме да защитим от унищожение не само хората си, но и икономиката ни“, каза министърът.

ПВО система “Patriot” – Украйна разполяга само няколко от тях, което е недостатъчно, за да покрие цялата страна. Те предимно бранят небето над Киев

Кулеба също така подчерта, че тези системи ще помогнат за подобряване на ситуацията на фронтовата линия, тъй като руските войски масирано използват управляеми авиационни бомби, което помага на окупаторите да получат предимство. Според него, тези бомби са оръжие, “от което няма спасение”, ако ти си целта.

“Тя просто пада на главата ни и унищожава всичко. Така губим позиции и единственият начин да го предотвратим е да сваляме самолетите – носители на тези бомби. Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана и то на първа линия“, каза още министърът.

Вече една седмица Русия предприема масирани ракетни и дронови атаки по украински градове, по-специално, по родната енергетика. Без ток остават милиони потребители. Експертите смятат, че Московията използва паузата в американските доставки на оръжие и не спира да тероризира Украйна.(УВести)