Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО СЛЕД ДРОНОВЕТЕ? ЕКСПЕРТ: ИДВА СЛЕДВАЩАТА ТЕХНОЛОГИЧНА ФАЗА НА ВОЙНАТА

Киев, 26 март 2024.- Ако предходната година беше ерата на дронове (безпилотни летателни апарати – БПЛА), то следващата ще е на изкуствения интелект – наземните роботи.

Така смята експертът по радиоелектронна борба (РЕБ) и разузнаване Сергий Бескрестнов с позивна “Флеш” в интервю за “Главком“.

Сергий Бескрестнов “Флеш”

Според него, FPV (First Person View – от първо лице) дроновете няма да изчезнат никъде, и в бъдеще и Украйна, и Русия теоретично ще могат да се предпазят от тях със системи за РЕБ, така че дроновете да не могат да се ориентират в пространството. Именно в такъв момент изкуственият интелект трябва да покаже себе си.

“Дронът ще лети на големи разстояния, ще намира следи на земята, ще се придържа към тях и по този начин ще изгражда маршрут. Такава система се използва в крилатите ракети, които също могат да летят, като правят снимки на терена, анализирайки го. Но има само един проблем – такава система работи само през деня и ще бъде трудно да се ориентира през нощта. Разбира се, ще бъде по-трудно да се прелети и атакува, но това никога няма да свърши“, обяснява войникът.

Бескрестнов подчертава, че руснаците са имали достатъчно FPV преди година, за да атакуват украинска техника. Сега са в ход атаките по окопите и личния състав. Специалист по радиоелектронна борба смята, че след четири-пет месеца руснаците ще могат да атакуват всеки украински войник на бойното поле. Съответно, военните няма да могат да излизат от окопите нито денем, нито нощем.

“Разбира се, и Украйна увеличава производството на FPV и ние също ще принудим руснаците да минат под земята. Сега питам моите военни колеги, старши командири: какъв е вашият план за четири месеца? Не е възможно да се постави РЕБ върху всеки войник. В добрия смисъл просто ще трябва да се скрием под земята с няколко кратки премествания по повърхността, така че дронът да няма време да ви намери и унищожи за минута“, казва Бескрестнов.

Нашите военни твърдят, че такъв сценарий се наблюдава в момента в Кринки (херсонско направление), където украинските морски пехотинци работят под земята и щом се появят навън, са атакувани от руски FPV денонощно.

Следователно, според Бескрестнов, именно наземните роботи могат коренно да променят хода на войната. В края на краищата, Украйна няма много хора, жива сила, затова в близко бъдеще ще бъде изправена пред риска да загуби своята пехота, и по тази причина ще трябва да действа на повърхността с роботи или роботизирани платформи.

“Те ще се движат вместо нас, ще транспортират боеприпаси, храна, ще евакуират ранените от бойното поле, докато хората стоят под земята. Съответно, ние поставяме картечници и гранатомети на тези роботи – и те влизат в битка, на минни полета и така нататък. Ако предходната година беше ерата на БПЛА, то следващата ще бъде под егидата на тези наземни роботи“, казва “Флеш”.

Робот за борба с вражеска бронетехника и жива сила

Според експерта, това е класически вариант, когато операторите на роботи ще могат да бъдат на отдалечени разстояния. Украинската армия дори има тестови проекти, при които малки групи управляват дистанционно БПЛА.

Той отбелязва, че чуждестранни военни концерни идват в Украйна, за да проучат и да се опитат да разберат кои разработки са най-ефективни.

“Когато ме попитат защо партньорите не ни помогнат с РЕБ, отговарям, че, за съжаление, нито един партньор в света не беше готов, че тези системи ще бъдат необходими толкова много и толкова бързо. В САЩ, например, просто няма такива комплекси в голям брой – търговските производители имаха само РЕБ против дронове от типа Mavic и всичко беше насочено срещу тероризма, така че дронът да не стигне до някоя подстанция, да не пусне нещо или да открадне търговска тайна”, – обясни Сергий  Бескрестнов.

“Флеш” също така добави, че партньорите често не доставят оборудване на Украйна просто поради липсата му. В крайна сметка дори РЕБ е модерно оборудване, чиято цена започва от $500 хил., това не оборудване и боеприпаси от 70-те и 90-те години на миналия век.

Според някои сведения, руските войски вече започнаха да използват технологии, за които експерти предупреждава наскоро. Техните дронове вече имат системи за самонасочване с машинно зрение.(УВести)