Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕРМАНСКИ ИСТОРИЦИ НАПИСАХА ОСТРО ПИСМО ДО ШОЛЦ, КЪДЕ ТОЙ ГРЕШИ С ПУТИН

Киев, 26 март 2024.- Учени, които, като самия Олаф Шолц, членуват в Социалдемократическата партия на Германия, написаха обръщение към него, в което критикуват поведението му спрямо руския диктатор Владимир Путин и изказванията на канцлера за войната на Русия против Украйна. Разнищва се и политиката на самата партия по отношение на войната в Украйна.

Руски диктатор Путин

Това съобщава изданието BILD, което се сдоби с текста на обръщението.

Документът е подписан от учени – членове на СДПГ, сред които са Хайнрих Аугуст Винклер, Мартина Винклер, Дирк Шуман, Габриеле Лингелбах и Ян К. Берендс.

Основните тези на обръщението:

– “Наблюдаваме с нарастваща загриженост позицията на ГСДП по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна“, пишат историците.

– “Координацията със съюзниците“ в Германия е “недостатъчна“, Путин “разглежда тази слабост само като повод да действа“.

– Учените смятат, че не е необходимо да се обяснява “какво Германия категорично няма да направи за Украйна“. “Когато канцлерът и партийните лидери чертаят червени линии не за Русия, а само за германската политика, то това значително отслабва германската политика за сигурност и играе в полза на Русия.

Историците са убедени, че ГСДП е склонна към “изключително опасно отричане на реалността“. Путин ще спре войната само “ако му противопоставим необходимата сила“. Партията все още не е разбрала това, смятат авторите на обръщението. “В ГСДП отсъства честен анализ на политическите грешки по отношение на Русия през последните десетилетия“, пишат те, посочвайки липсата на разследване на “връзките на различни другари с руските интереси и погрешната енергийна политика“, която доведе Германия “до фатална зависимост от Москва“.

Официален Берлин категорично отказва да предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег “Taurus”, като отказа си мотивира с опасността от ескалация на войната. Същевременно Великобритания още през м.г. достави на ВСУ свои ракети “Storm Shadow” с радиус на действие 250 км.(УВести)