Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО ИДИЛ МРАЗИ РУСИЯ ТОЛКОВА МНОГО?

Киев, 25 март 2024.- Бойци на ИДИЛ-K поеха отговорност за терористичната атака в Москва, извършена на 22 март в музикалния център Crocus City Hall в предградията на Москва с над 140 убити, и обещаха да продължат. Кои са те и защо мразят Русия? – пита в сайта “Главком” публицистът Юрий Богданов от Днипро.

Първата мисъл на много украинци след нападението над “Крокус Сити” беше: “поредната история с “рязанска захар“. Това е напълно логично предположение, особено като се знае какъв е опитът на Путин. Но изглежда, че все пак наистина е ИДИЛ.

ИДИЛ е сунитска ислямска организация, която е носител на салафитския джихадизъм. Салафизмът е толкова специфична тенденция, която призовава за буквално имитиране на практики, използвани от общностите от времето на пророка Мохамед. Един вид ислямска радикална реформация.

Целта на ИДИЛ е да утвърди своите идеали на планетата чрез създаване на Глобален халифат. Е, или поне да се възстанови Праведния халифат от 7-8 век.

Началото на съществуването на организацията, която по-късно се трансформира в ИДИЛ, датира от 1999 г.

Кой е врагът на ИДИЛ? Врагът на ИДИЛ е всичко, което не е ИДИЛ. В исторически план други мюсюлмани са пострадали най-много от действията на ИДИЛ. Както по време на съществуването на фактическата държава ИД в Сирия и Ирак (2014-2019), така и преди и след това. А за ИДИЛ-K основният враг са “несъщински” мюсюлмани и едва след това Русия.

ИДИЛ е напълно логичен апогей на развитието както на фундаментализма, така и на екстремизма. Които перфектно покълнаха и се развиха в разкъсаните от войната територии на Ирак и Сирия. А бедното население, без силния контрол на светската държава, е отличен материал за религиозна пропаганда и вербуване.

Затова, когато ви пишат, че ИДИЛ е проект на руската ФСБ, е много смешно. Идеите, довели до появата на ИД са много по-стари от Русия. А социално-политическата база е слабо зависима от Русия. Въпреки че, разбира се, е много вероятно в ИДИЛ да има внедрени агенти на различни разузнавателни и правоприлагащи агенции. Например, американците по някакъв начин научиха, че ИДИЛ подготвя терористична атака в Русия, и предупредиха Кремъл, който не им повярва или реши от този акт да извлече полза както за вътрешна, така и за външна употреба.

Накратко, какво е ИДИЛ-K, или както те се наричат ​​- “Вилает Хорасан”. Това всъщност е част от ИД, която действа на територията на историческия регион – Хорасан. Хорасан е един от трите района на Централна Азия, който обхваща териториите на съвременен Иран, Афганистан, Туркменистан, части от Узбекистан и Таджикистан. ИДИЛ-K не действа на цялата територия на историческия Хорасан, но го смята за своя цел. Съответно, набирането на хора се извършва в Централна Азия, а политическият ракурс е местен.

В момента главният враг на ИДИЛ-K са… талибаните.

ИДИЛ обвинява талибаните, че не са достатъчно мюсюлмани. Буквално: сега те критикуват талибаните, че не прилагат шериата достатъчно стриктно и са твърде либерални. На второ място, разбира се, е шиитски Иран. Да, за ИДИЛ шиитите са дори по-зли от, да речем, християните, те смятат шиитите за еретици и вероотстъпници.

Русия, в този контекст, е естествен враг на ИДИЛ. Първо, сега Москва е пряк съюзник на Иран. Второ, Иран, всъщност, е партньор на талибаните. Освен това, според ИДИЛ, както съветската инвазия в Афганистан, така и руската инвазия в Сирия са престъпления против исляма.

Защо руската ФСБ пропусна тази терористична атака? Ако отхвърлим чистата теория на конспирацията, тогава всичко е съвсем логично: всички сили на Русия са хвърлени във войната против Украйна, включително най-добрите кадри на същата ФСБ. В Русия няма излишък на сили и средства. Следователно, страната е неподготвена за подобни прояви на асиметрично действие. Ако ИДИЛ-K иска да продължи, то ще продължи. Или Путин ще трябва да задейства ресурси.

Защо Русия обвинява САЩ и Украйна? Е, какво друго трябва да направят? Да кажем, че намерихме въображаем враг, изразходвахме всичките си ресурси за война с него и сега станахме уязвими за друг, истински, който беше породен от собствените ни престъпления в Афганистан, Централна Азия и Сирия? Украйна и САЩ са удобни – така Кремъл се опитва да прехвърли проблема от болна глава на здрава.(УВести)

Нашият коментар:

С голяма вероятност може да се твърди, че Кремъл ще се опита да използва тази терористична атака, за да “затегне гайките“, “пропагандистите ще запеят “Вставай, страна огромная!”, да ни демонизира допълнително, да проведе поредна мобилизация на 200-300 хил., но, същевременно, ще се опита и да създаде в света вълна от симпатии към себе си и да засили сътрудничеството в борбата с тероризма.