Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ УДАРИ ПО ЕНЕРГЕТИКАТА НА УКРАЙНА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ, ЦЕЛТА Е НАЙ-ВЕЧЕ РОДНИЯ ВПК

Киев, 23 март 2024.- Русия най-вероятно ще продължи интензивните, както вчерашни, удари по енергийната инфраструктура на Украйна, особено за да се възползва от забавянето на западната помощ, което значително ще ограничи възможностите на украинската противовъздушна отбрана. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Освен това, според анализатори, руските удари по украинските енергийни обекти са насочени към подкопаване на отбранителния и индустриален потенциал на Украйна, т.е. към военно-промишления комплекс (ВПК).

Отбелязва се, че по-рано руските войски значително увредиха мощностите на Украйна за производство на електроенергия: те окупираха Запорожката АЕЦ през март 2022 г., превзеха Каховската ВЕЦ през февруари 2022 г. и я взривиха през юни 2023 г. Сега към този списък са добавени значителни щети на ВЕЦ “ДнипроГЕС” бризо до град Запорижжя.

Според анализаторите, ударите са извели от строя тази електроцентрала и ремонтът й вероятно ще отнеме известно време.

Според съобщенията, руските атаки може да целят и да подкрепят усилията на Русия да дестабилизира Украйна вътрешно, тъй като Кремъл се стреми да подкопае вътрешното и международното доверие в украинското правителство.

Възможно ли е да се взриви ВЕЦ “ДнипроГЕС”?

Централата разрушавана два пъти. Първият е през 1941 г., когато съветската армия се оттегля от Запорожие и НКВД взриви язовирната стена. Тогава част от остров Хортиця беше наводнена и според различни оценки са загинали десетки хиляди съветски войници и цивилни, които не са били предупредени. През 1943 г. централата вече беше взривена от германската армия, когато тя се оттегляше от Запорожие.

“ДнипроГЕС” през 1941 г.

И в двата случая сапьорите имаха достъп до най-уязвимите структури на язовира, за да сложат експлозив. С помощта на ракети, както правят руснаците сега, е трудно да се унищожи “ДнипроГЕС”. Въпреки че състоянието на язовира е по-лошо, отколкото през Втората световна война, казва инженерът-проектант Дмитро Макагон. През 2020 г. са открити пукнатини в структурата: “Язовирът е мощна конструкция. От една страна ще им е трудно да разрушат язовира с оръжието, което имат руснаците. От друга страна, състоянието на язовира може да се влоши още”.

Според Михайло Яцик – директор по научната работа в Института по водни проблеми и рекултивация към Националната академия на науките на Украйна, последствията от разрушаването на централата ще бъдат по-малко от тези от експлозията на ВЕЦ “Каховска”: “Песимистичният сценарий е, че нивото на водата е високо. Хидродинамичният натиск, който ще възникне по време на срутването, ще представлява голяма заплаха за селищата надолу по течението”. Същевременно, водата ще спре на територията на бившия Каховски язовир. Украинският плацдарм на левия бряг на Днепър в Херсонска област също няма да бъде наводнен.(УВести)

Още по темата:

КОШМАРНА НОЩ В УКРАЙНА: НАД 150 ВРАЖЕСКИ РАКЕТИ И ДРОНА УДАРИХА РОДНАТА ЕНЕРГЕТИКА

РАЗРУШАВАНИЯТ ОТ РУСНАЦИТЕ ЯЗОВИР “НОВА КАХОВКА” НОСИ НАЙ-РАЗЛИЧНИ БЕДИ ЗА РЕГИОНА