Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ТРЕТА ГОДИНА ОТ ВОЙНАТА ЗА РУСИЯ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ВЕЧЕ НЕ Е “СВО”, А… ВОЙНА

Киев, 23 март 2024.- Вчера, в петък, Кремъл чрез устата на говорителя си Дмитрий Песков заяви, че това, което две години упорито наричаше “специална военна операция” в Украйна, вече се е “превърнало във война”, защото Западът бил се намесил. Затова Москва трябвало да промени терминологията, отбелязва “Дзеркало тижня“.

От самото начало всички в Русия, а и навсякъде по света, прекрасно осъзнаваха, че в Украйна има война, защо тогава тя беше наречена “специална военна операция” (СВО)?

Президентът Владимир Путин въведе термина СВО на 24 февруари 2022 г., деня, в който започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Използвайки този евфемизъм, той създаде очакването, че действието ще бъде ограничено във времето и обхвата и няма да засегне нормалния живот на повечето руснаци. Той също така спря критиките към нахлуването и превърна в престъпление наричането на войната като война. Диктаторът издаде закони, които определят дълги срокове затвор за “дискредитиране” на руските въоръжени сили или разпространение на “фалшива информация” за тях.

Какво се е променило?

Идеята, че Русия не води истинска война, стана невъзможна за пробутване на плебса, като се има предвид мащабът на загубите, огромното увеличение на разходите за отбрана и военното производство, както и честотата на украинските удари не само в граничните райони, но и дълбоко на руска територия. Путин продължава да се позовава на СВО, но все повече описва конфликта за руснаците като екзистенциална борба, подобна на тази, водена от Съветския съюз против нацистка Германия през Втората световна война.

Той обвини Запада, че използва Украйна като театър на войната срещу Русия, снабдявайки Киев с оръжие, пари и разузнавателна информация. Говорителят на Путин Песков също каза, че СВО се превърна във война, когато Западът застана на страната на Украйна.

Какво да се очаква?

Промяната във формулировката дойде пет дни след като Путин спечели нов шестгодишен мандат на президентските избори. В Русия също все по-често се говори за необходимостта от завземане на още украински земи. Промяната в реториката предполага, че Путин, окрилен от дребните победи на Русия през последните седмици и забавянето на новата американска помощ за Украйна, е превърнал войната в определяща мисия на своята администрация.

“Ключовият въпрос през следващите месеци ще бъде дали Путин ще реши, в допълнение към “вътрешната мобилизация“, както Песков призова, да извърши истинска мобилизация като тази, която обяви през 2022 г., когато 300 хил. допълнителни резервисти бяха призовани да се бият фронта”, пише “Дзеркало тижня“.(УВести)