Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОЙ СТОИ ЗАД ТЕРАКТА В “КРОКУС” КРАЙ МОСКВА? ВЕРСИЯ НА СВЕТОВНАТА ПРЕСА

Киев, 23 март 2024.- Вчерашният терористичен акт в концертния център “Crocus City Hall” край Москва може да е отмъщение на терористичната групировка “Ислямска държава” (ИДИЛ) за военните операции на руснаците в Афганистан, Чечня и Сирия. За това пишат New York Times и CBS News.

Още вчера информационната агенция Amaq, свързана с Ислямска държава, потвърди участието на бойците й в атаката “Crocus City Hall” в Красногорск в своя Telegram канал, съобщи CNN. Русия все още не е коментирала тази информация.

Две американски издания, New York Times и CBS News, позовавайки се на свои източници, пишат, че САЩ разполагат с разузнавателни данни, които могат да потвърдят участието на ИДИЛ.

Според NYT, през март американското разузнаване е събрало доказателства, че клон на ислямистката групировка, базирана в Афганистан, наречен Ислямска държава-Хорасан, известна като ИДИЛ-K, наистина е планирала теракт в Москва.

В същото време събеседникът на CBS News твърди, че Вашингтон е дал на Москва информация за потенциална атака, като се ръководил от изискването на разузнавателната общност “Задължение за предупреждение“.

Колин Кларк – анализатор за борба с тероризма в Soufan Group, отбеляза, че ИДИЛ-K отдавна е “взела на прицел“ Русия и често е критикувала руския диктатор Владимир Путин. По-специално, екстремистите обвиниха Кремъл, че има мюсюлманска кръв по ръцете му, имайки предвид руските военни операции в Афганистан, Чечня и Сирия.

Washington Post, позовавайки се на американски официални лица, също съобщава, че терористичната групировка ИДИЛ-K е действала в Русия.

Ще припомним, че броят на загиналите в резултат на атаката срещу музикалния център “Крокус Сити Хол” в Подмосковието нарасна до най-малко 90 души. Според руски източници, на Путин вече е докладвано за задържане на “изпълнители”. Руснаците подозират шестима граждани на Таджикистан.

Ще ви припомним, че снощи започна стрелба в концертната зала “Crocus City Hall” край Москва. Хора във военни униформи са открили огън с автомати. На кадрите от мястото се вижда, че нападателите са поне петима. По-късно сградата беше подпалена. Очевидци съобщваха още, че е имало взрив.

Главното управление “Разузнаване” към Министерството на отбраната на Украйна смята, че терористичната атака в “Crocus City Hall” е умишлена провокация на режима на Путин, за която Кремъл беше предупреден от международната общност, но високомерно или умишлено е игнорирал тази информация.(УВести)

Нашата справка:

Владимир Путин – 2000 г.

На 13 септември 1999 г., след като месец по-рано Путин – шеф на ФСБ (бивше КГБ), е назначен от Елцин за премиер на РФ, на “Каширско шосе” в Москва е взривена многоетажна жилищна сграда. След седмица Путин обещава, че чеченските терористи ще бъдат преследвани “до дупка” (“будем топить в сортире”).

Преди това, на 04 септември с.г., жилищна сграда е взривена в гр.Буйнакс. Две седмици по-късно, на 16 септември, същата трагедия сполетява гр.Волгодонск.

Общо септемврийските терористични актове в Буйнакс, на “Каширско шосе” в Москва и във Волгодонск загиват 307 души и над 1700 са ранени.

И в трите случая взривът във вид на чували с надпис “Разянский сахар” е заложен в мазето на сградите. Извършителите не са открити до ден-днешен. Но някои експерти по въпроса твърдят, че тези атентати е дело на… ФСБ. За това в книгата си “ФСБ взривява Русия” пишат и Анатолий Литвиненко и Юрий Фелщински. Литвиненко – бивш служител на КГБ, умира през 2006 г в Лондон., отровен от полоний.

В края на декември на 1999 г. немощният Борис Елцин посочва Путин за свой наследник. На 26 март 2000 г. той става президент на РФ с 53% подкрепа като “силен и млад мъж” (на 48 г. е), като “силна ръка” и “мъжкар”, способен да консолидира нацията пред чеченската заплаха и коварния Запад.