Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОШМАРНА НОЩ В УКРАЙНА: НАД 150 ВРАЖЕСКИ РАКЕТИ И ДРОНА УДАРИХА РОДНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Киев, 22 март 2024.- Тази нощ Московията нанесе комбиниран ракетно-авиационен удар по критични инфраструктурни обекти в Украйна. Общо врагът е използвал 151 средства за въздушно нападение:

С тези Ту-95МС руснаците безкарно, при олимпийско спокойствие на Запада, удрят по Украйна

–  63 ударни дрона “Шахед-136/131” (район Приморско-Ахтарск – РФ);

– 12 балистични ракети “Искандер-М” (Белгородска област – Руска Федерация, Крим);

– 40 крилати ракети Х-101/Х-555 (от 13 стратегически бомбардировача Ту-95МС – район на Каспийско море);

– 5 крилати ракети Х-22 (от пет бомбардировача Ту-22М3 – Ростовска област – РФ.);

– 7 аеробалистични ракети Х-47М2 “Кинжал” (от десет МиГ-31К – Тамбовска област – РФ.);

– 2 управляеми въздушни ракети Х-59 (от два Су-30 (Су-34);

– 22 зенитни управляеми ракети С-300/С-400 (Белгород, Курска област – РФ).

В отразяването на ракетно-въздушната атака участваха зенитно-ракетни подразделения на ВВС и Сухопътните войски, мобилни огневи групи и средства за радиоелектронна борба на Силите за отбрана на Украйна.

Наши мобилни групи за сваляне на иранско-руските дронове -камикадзе “Шахед”

В резултат на противовъздушна борба са унищожени 92 въздушни цели:

– 55 ударни дрона “Шахед-136/131”;

– 35 крилати ракети Х-101/Х-555;

– 2 управляеми въздушни ракети Х-59.

Вследствие на нощната и сутрешната атака на Русия против Украйна бяха засегнати десетки основни мрежови обекти в енергийната система, като мащабът на щетите е огромен. Това заяви в ефира на “Радио Свобода” Володимир Кудрицкий – ръководител на “Укренерго”. “Дори през миналата зима атаките срещу енергийната ни система не бяха толкова големи, колкото тази нощ“, сподели той.

“Енергийната система не е загубила целостта си. Тя работи. Ние контролираме ситуацията. Освен това, получаваме определено количество електроенергия от Европа, тъй като нашата енергийна система е свързана с европейската. Това е общата картина – в много региони има доста значителни и мащабни щети по енергийната инфраструктура. Техният размер се дължи на мащаба на самата атака… В много региони има ограничения на тока”, каза още Кудрицкий.

Най-тежка е ситуацията в Харкив, отбеляза шефът на “Укренерго”, където окупаторите се опитаха да унищожат всички основни енергийни съоръжения, които захранват града. “Ако ситуацията с електроснабдяването в Харкивска област е стабилна, то ситуацията с тока в самия град Харив е изключително трудна“, сподели Кудрицкий.

Сутринта на 22 март руснаците предприеха масирана атака срещу украинските енергийни съоръжения в Харкив, Запорожие, Днипро, Хмелницка, Винницка, Полтавска, Днипропетровска, Одеска, Миколаивска, Ивано-Франкивска и Лвивска области. Има жертви и ранени. В някои региони е въведен режим на тока.

По време на тази руска ракетна атака беше прекъсната една от линиите, свързващи окупираната Запорожка АЕЦ с украинската енергийна система. Сега станцията се захранва само от една линия.

Гори “ДнипроГЕС” в района на Зопорожие

Руската армия взе на прицел и най-голямата водноелектрическа централа в Украйна – Днипровска (ДнипроГЕС). Станцията претърпя две директни попадения — в ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2. Към момента не е известно дали ВЕЦ-2 ще бъде възстановена.(УВести)